torsdag, juli 18, 2024

Urinretensjon: Årsaker, symptomer og behandlingsmuligheter

Populært

Urinretensjon er en tilstand hvor du har problemer med å tømme blæren. Der kan være flere årsaker, som blokkering av urinveiene, svekket blæremuskel eller ulike sykdommer som gjør det vanskelig å kontrollere vannlatingen.

Urinretensjon kan både gi smerter i nedre del av magen, øke risikoen for infeksjoner og føre til skade på nyrene dersom problemet ikke behandles. Opplever du problemer med å tømme blæren, er det derfor viktig at du søker legehjelp. Heldigvis finnes gode behandlingstilbud slik at du kan få tilbake kontrollen over blæren og dagliglivet.

Hva er årsaken til urinretensjon?

Urinretensjon kan forekomme hos både menn og kvinner, og tilstanden kan være midlertidig eller kronisk. Urinretensjon kan forårsake flere ubehagelige symptomer, blant annet:

  • Sterk vannlatingstrang – men med svak stråle av urin
  • Hyppig vannlatingstrang
  • Urinveisinfeksjon
  • Smerte eller ubehag
  • Lekkasje, f.eks. drypp av urin.

Der kan være flere årsaker til at du opplever problemer med å late vannet. Urinretensjon kan blant annet oppstå hvis det er noe som blokkerer urinrøret. Det kan være en forstørret prostata, prostatakreft eller blødning i urinveiene som gjør det vanskelig å tømme blæren.

Nerveskader og sykdommer, herunder multippel sklerose, ryggmargsskader eller spina bifida (ryggmargsbrokk) kan også forårsake problemer med vannlating. Disse tilstandene forstyrrer signalene mellom hjernen og blæren, noe som kan resultere i vannlatingsproblemer.

Det finnes gode behandlingstilbud og produkter på markedet i dag. Hvilken behandling som er riktig for deg avhenger av årsaken til problemene.Hva kan du gjøre hvis du opplever symptomer på urinretensjon?

Opplever du symptomer på urinretensjon, bør du alltid starte med å kontakte legen din. På denne måten kan du finne ut hva årsaken er, og dermed også hvilken type behandling som er relevant for deg.

Behandling kan omfatte både medisinering og kirurgi, avhengig av årsaken. Ofte vil løsningen også være å bruke katetre – enten permanente- eller engangskatetre.

Mange foretrekker å bruke engangskatetre da det er en enkel og praktisk måte å tømme blæren på.

SpeediCath-serien: Innovative katetre for både kvinner og menn

I dag finnes det flere typer engangskatetre på markedet som kan hjelpe deg med å tømme blæren på en enkel måte, slik at du kan holde blæren sunn.

Spesielt Coloplast har bidratt til utviklingen av innovative katetre for både menn og kvinner. SpeediCath-serien har gjort det mulig for kateterbrukere å få tilbake kontrollen over blæren – med økt livskvalitet som følge.

I serien kan du blant annet velge Speedicath Compact katetrene, som var de første kompakte katetrene på markedet. De leveres helt klare til bruk, og er derfor enkle å ha med seg på farten – uansett om det gjelder jobb, idrett eller andre sosiale aktiviteter.

Den kompakte størrelsen og det gjennomtenkte designet har dermed satt helt nye standarder for brukervennlighet og diskresjon, slik at du kan leve som du ønsker – til tross for dine vannlatingsproblemer.

Få gode råd og veiledning hos Coloplast Assistanse

Det kan være overveldende å venne seg til hverdagen som kateterbruker, men kateterisering kan også være løsningen som gir deg friheten tilbake.

Er du i tvil om hvilke produkter du skal velge, eller har spørsmål om livet som kateterbruker generelt, kan du registrere deg i Coloplast Assistanse.

Som medlem av Coloplast Assistanse får du tilgang til veiledning fra erfarne sykepleiere. De kan hjelpe med både gode råd for din hverdag som kateterbruker og veilede deg i hvilke produkter som passer for deg.

Du kan også bestille gratis prøver slik at du kan finne riktig kateter for deg. Samtidig får du tilgang til nyheter, oppdateringer og personlig støtte og veiledning – enten via månedlige e-poster eller direkte på Coloplasts nettsider. På den måten kan du få trygghet og veiledning når du trenger det.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel