mandag, februar 26, 2024

Slik får du blomsterbuketten til å holde lenger

Populært

Friske blomsterbuketter er vakre og men disse enkle tipsene kan du få dem til å stå seg lenger.

Før du setter blomstene i vann må du se etter om de allerede er beskåret. Med mindre du har bedt om det i butikken er de sjelden det. Stilkene skal kuttes på skrå slik at de kan absorbere så mye vann som mulig.

Skjær godt oppe på stilken for å fjerne den tørre delen, og prøv å lage et langt snitt slik at blomsten får stor drikkeflate. Kutt gjerne igjen etter et par dager, så kan blomstene overleve litt lenger. Blomsterbutikker selger praktiske snittekniver dersom du ikke allerede har en.

Fjern blader på nedre del av stammen slik at ikke bladene står i vann. Hvis bladene havner i vann vil de nemlig råtne og skape bakterievekst som får buketten din til å visne raskere. Sett deretter blomstene i vann så raskt som mulig.

Det er viktig at buketten din har nok vann. Bytt gjerne vannet hver tredje dag for å unngå bakterievekst. Av den årsaken bør du også unngå å sette vasen i direkte sollys eller i nærheten av en varmekilde (ovn el.l.). Holdbarhetsmiddelet som du får med fra blomsterbutikken motarbeider også bakterievekst og gir næring/sukker til blomstene.

Finn deretter et kjølig sted å sette blomstene dine og unngå direkte sollys, da det også øker veksten av bakterier. Spray gjerne litt vann på blomstene innimellom. Jo høyere temperatur blomstene står i, desto raskere går livsprosessene. Så om natten kan du gjerne sette buketten et kjøligere sted enn.

Hvis du bytter vann og ikke har mer av holdbarhetsmiddelet blomsterforretningene gir ut, kan du tilsette vanlig sukker i vannet. Da får snittblomsten de nødvendige næringsstoffene. Du kan også dryppe litt sitronsaft i vannet for å holde bakteriene unna.

Et annet smart tips er å putte en aspirin i vannet. Salisylsyren i aspirin holder vannet friskt og lar ikke skadelige mikroorganismer spre seg på samme måte. Løs opp en aspirintablett før du legger blomstene i vannet og legg til en ny hver gang du skifter vann. Husk å også tilsette sukker slik at du gir næring til blomstene.

Gå også over blomstene og fjern skadede plantedeler. Når en blomst først har fått en skade, råtner den fortere. Mange typer frukt skiller dessuten ut etylengass. Dette påvirker plantene, så ikke sett buketten din nær fruktfatet.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel