Quantcast
onsdag, desember 2, 2020

Julen er høytid for oversvømmelse på do – slik unngår du tette rør

Populært

Barn som gjør husarbeidet har større sjanse for å lykkes som voksne

Flere studier og forskere er enig; det lønner seg å involvere barna i husarbeidet.  Du som småbarnsforelder kjenner nok på det evige jaget. Etter jobb...

Dette enkle og geniale trikset holder vepsen borte i sommer

Vi elsker sommeren, men vi hater vepsen. Er man så uheldig at man har et vepsebol i nærheten av huset, verandaen eller hytta, kan...

Plages du av mygg? Da bør du nyte sommeren med dette trikset!

Sommeren er snart her. De fleste av oss elsker å kunne sitte utendørs og grille eller bare nyte de varme sommerkveldene. Men så har...

7 ting du kan bruke oppvasktabletter til

De fleste legger oppvasktablettene i oppvaskmaskinen og lar det være med det. Men visste du at du kan bruke disse tablettene til så mye...

Det er ikke bare ribbefett og julebrus som flyter i julen. Det kan fort bli helt andre ting, hvis du ikke er obs på det. Julen er nemlig høytid for tette rør og oversvømmelse, både på kjøkkenet og på do.

«Det merker vi spesielt i romjulen. Og i perioden etter nyttår ser vi en økt oppdragsmengde på dette», sier Trond Dale, daglig leder ved Bergen Rørinspeksjon, til Dinside.

«Vi har nok reddet noen juleselskaper, og det er jo veldig hyggelig å kunne løse et, for kunden, særdeles «lite lekkert» problem på nettopp en slik dag, sier han videre.

Ikke skyll ribbefett i vasken

Men det er noen ting du selv kan gjøre for å unngå at rørene tetter seg.

«Fett avleirer seg på rørveggen gjennom hele året. Vi skyller gjerne panner med matrester i vasken, «ute av synet, ute av sinn». Selv om man skyller godt med varmt vann, så kjølner dette relativt raskt når det kommer ut i rørsystemet», sier rørleggeren, og legger til at fettavleiringer bygges opp gjennom tid, og når julefettet tømmes i vasken, er det ofte «dråpen som får begeret til å renne over.»

«Du bør alltid skrape eller tørke av fett i pannen og kaste papiret i organisk avfall før du skyller pannen i vasken. Spesielt for de som er tilknyttet pumpesystem er det mange pumper som sliter når de blir innkapslet i fett. Dette kan gi kostbare reparasjoner,» sier han.

Tette rør er det siste man ønsker seg i julen. Foto: Canva

Dette kan du gjøre hvis doen er tett

Mange velger også og helle stekefett og andre matrester i do. Det er ikke så lurt. Doen kan tette seg og man kan få oversvømmelse på do.

Her er rørleggerens tips til hva du kan gjøre hvis doen er tett:

  • Sugekopp fungerer ofte på tette rør. Det bør være førstevalget.
  • Fylle en stor bøtte med varmt vann og hell denne i toalettet fra litt høyde. På denne måten får man litt trykk samtidig som varmt vann er oppløsende.
  • Du kan også prøve med en stakefjær som fås kjøpt hos ulike rørleggerbutikker for å løse opp.
  • Er alt håp ute, ring rørlegger.
  • Viktigst av alt: Tenk forebyggende – tiss, bæsj og dopapir er det eneste som skal i toalettet.

LES OGSÅ: Så enkelt kan du åpne tette sluk hjemme

74,223FansLik
270FølgereFølg

Neste artikkel