onsdag, oktober 20, 2021

Svensk döstädning – ryddetrenden som sprer seg over hele verden

Populært

Svensk «dødsrydding» er i vinden som aldri før. Trenden handler om mye mer enn å rydde og og vaske.

«Dödstädning» handler om rengjøring og organisering i hjemmet – for resten av livet. Med den beskrivelsen er det kanskje ikke så rart folk blir fristet til å prøve?

Les også: Så enkelt bretter du tellekanter på et stretchlaken

Tanken til Margareta Magnussons som skrev boken ”Döstädning” er ifølge Expressens magasin Leva & Bo å vise folk hvordan de enkelt kan få orden på hjemmene sine, slik at barna eller andre pårørende ikke skal få det så vanskelig den dagen du går bort.

Høres det forferdelig ut? Faktisk er det ganske smart. Og ryddemetoden sprer seg som ild i tørt gress rundt hele verden.

Les også: 6 geniale tips – slik holder du det ryddig hjemme

Dødsrydding betyr nemlig ikke at du skal kvitte deg med alle tingene dine, men heller effektivisere livet ditt og bare beholde ting du virkelig trenger og som gjør deg glad.

– Det handler om en permanent organisering som gjør hverdagen din mer fleksibel, sier ryddegeneralen Margareta Magnussons til magasinet.

Les også: Hold orden i garderoben med disse enkle knepene

Boken hennes er oversatt til blant annet engelsk, med navnet «The Gentle Art of Swedish Death Cleaning». Den ble raskt en internasjonal bestselger da den kom.

Her er noen av Margareta Magnussons beste tips til «dödstädningen»:

For alle aldre

Dette er ikke bare for personer over 50 år. Alle bør begynne å rydde opp etter 50, men selve ideen fungerer i alle aldre og hjelper oss alle med å forenkle og organisere livene våre og føle oss bedre.

Livsstilsendring

Det bør være en sakte og pågående prosess. Denne teknikken er ikke noe som starter og slutter på en dag, en uke eller en måned. De vil ta tid og bør i stedet ses på som en livsstilsendring.

Les også: Tre smarte tips for å finne ut hva du skal beholde når du rydder

Tenk nøye gjennom alt

Når du rengjør og sorterer hjemme, tenk på din egen vilje, minner og arv du vil beholde. Å tenke gjennom alt nøye og praktisk talt i god tid vil hjelpe deg i de siste stadiene av livet til å være forberedt på de større avgjørelsene og deretter ikke måtte overlates til andre.

Pinlige ting

Hvis du har pinlige ting i hjemmet ditt, for eksempel kjærlighetsbrev fra et utroskap – bli kvitt dem. Dersom du tror det vil være negativt for de som finner dem, så er det.

Fortell dine nærmeste

Fortell dine nærmeste venner og familie om planene, slik at de vet hva du gjør og at bare du er ansvarlig. I følge Margareta er dette et viktig punkt.

Les også: Prøv dette geniale rengjøringtrikset på badet neste gang

Vær rasjonell

Vær så rasjonelt som mulig når du jobber. Dette betyr at du ikke bør begynne med fotografier og andre ting du har følelser knyttet til. Da vil du bare henge deg opp i minner og aldri komme videre. Begynne med noe enkelt, som klesskapene dine.

Gi bort ting som gaver

Hvis du har ting du ikke lenger vil ha, gi dem bort som gaver eller gaver når du blir invitert bort, for eksempel – hopp over blomstene og gi et par bøker i stedet.

Kanskje du har en verdifull gjenstand som du vil at barnebarnet ditt skal ha?

Les også: Slik rengjør du koketoppen din. Dette trikset fjerner alle fastgrodde matrester

Gi bort ting som folk kan ønske eller trenger. Eller bare la venner og slektninger komme hjem og plukke ut bøker eller lignende som du har vanskelig for å rengjøre.

Det som er skatter for noen er en byrde for andre

Hvis en venn eller slektning gir deg en grustygg pyntegjenstand som du hater, ikke behold det. Ikke spar på den i tilfelle vennen eller slektningen kommer på besøk

– Det vil bare oppmuntre dem til å gi deg enda mer av det samme, sier Margareta.

Les også: Slik fjerner du rust fra stekepanna

Det samme gjelder hva du samler på – det du anser som en skatt kan være en belastning for noen andre.

Terapeutisk

Dødsrengjøring er veldig terapeutisk. Det handler ikke om å dø, men om å se tilbake på livet ditt og bare ta vare på det som virkelig betyr noe.

Les også: Dette enkle støvsuger-trikset gjør så hjemmet ditt dufter nydelig

Gjennom denne prosessen vil du kunne oppleve flere velsignelser, gjenoppleve fine minner og gi deg selv muligheten til å arkivere dine mest verdifulle «skatter».

Belønn deg selv

– Ikke glem deg selv, skriver Margareta i boken. Du må huske å belønne deg selv, men ikke med flere ting. Når du er ferdig med en kategori, et bestemt område eller kanskje en garderobe, så belønn deg selv med en film, en spabehandling eller et godt måltid.
Sett deg forskjellige delmål. Ikke stress!

1,203FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel