fredag, mai 29, 2020

Her er påsketipsene du må få med deg – når du skal kjøpe påskeliljer

Populært

5 gode råd for å opprettholde en sunn insektbestand hjemme i hagen

Vi har alle et forhold til insekter. Enten vi grøsser over edderkopper, klasker etter mygg, smekker fluer eller lar oss fascinere av sommerfuglenes skjønnhet,...

Sengen din er full av ekle kryp – slik blir du kvitt dem

Hvor hurtig er du til å re sengen din når du står opp om morgenen? Det kan sikkert høres banalt ut, men faktisk kan det...

Slik vasker du hjemme for å ta knekken på koronaviruset

Folkehelseinstituttet (FHI) har delt flere vaskeråd til folk som er hjemme i karantene. Dette er råd vi alle også med fordel...

Slik rengjør du skjærebrettet ditt skikkelig

De fleste har ett eller flere skjærebrett på kjøkkenet. Men selv om man rengjør de med såpe og vann etter bruk, har de en...

Endelig er påsken her, og det er på tide å pynte litt hjemme. Påskeegg, harer, kyllinger og annen pynt pryder de mange hus i den norske befolkning i disse tider. Men er det noe som er spesielt populært gjennom påsken, er det selvfølgelig påskelinjer.

I påsketider begynner det å blomstre i hager og utmark, og endelig begynner naturen å vise sine vakreste sider igjen. Endelig kan vi få kjøpt påskelinjer i butikkene. De nydelige gule blomstene gir hjemmet et preg av glede og harmoni. Det er lite som gir like mye påskestemning som de vakre påskelinjene. Men de kan være ganske vanskelig å ta vare på, spesielt dersom du ikke vet hvordan de skal se ut når du kjøper dem.


Vi vil servere deg de beste rådene om hva du skal tenke på når du kjøper påskelinjer. Rådene får vi fra hageeksperten Helena Mattsson, som driver bloggen Helenas Hem & Trädgård.


Foto: Flickr

Hvordan ta vare på påskelinjene 

Påskelinjene har blitt et viktig kjennetegn og symbol for påsken. Den er billig, sprer en herlig lukt og er samtidig nydelig å se på. Det eneste negative er at de ikke holder spesielt lenge. De fleste holder ikke lenger enn 3-6 dager, men det er heldigvis noen grep du kan ta for å forlenge levetiden.

Tips 1 – Kjøp de som er på vei til å blomstre

Når man kjøper påskeliljer pleier jeg å velge eksempler som er blomstret eller på vei til å åpne seg. Det kan hende at de man kjøper ikke blomstrer ut, men tørker inn helt. Derfor velger jeg alltid en potte hvor jeg ser de er i ferd med å blomstre, forteller Helena.

Tips 2 – Ikke vann for mye

Siden påskeliljene er en løk, vil de derfor ha det tørt. Derfor bør du være sparsommelig med å vanne dem.

Tips 3 – Plasser de svalt om nettene

Dersom du har blomstene innendørs, plasser de på et svalt sted om nettene – dette vil forlenge levetiden betraktelig.


Tips 4 – Plant selv på høsten

Det fungerer utmerket å plante påskelinjene selv om høsten, slik at de vokser frem til våren.

Nå er jo påskeliljer billige og prisgunstige med tanke på at man kan plante dem ute i hagen til høsten. Så jeg passer på å glede meg over dem både inne og ute. De kan også brukes som snittblomster. Samme gjelder når man kjøper en bukett som har blomster som har begynt å åpne seg, sier hageeksperten Helena Mattsson.

Vi takker Helena for gode tips om hvordan vi kan ta vare på de vakre påskelinjene. Del gjerne artikkelen om du hadde nytte av den.

72,037FansLik
258FølgereFølg

Siste artikler

Lik oss på Facebook:

Neste artikkel