onsdag, juli 16, 2025

Slik dyrker du basilikum hjemme – enkelt og velduftende

av Eivind Ertesvåg

Basilikum er en av de mest populære urtene å dyrke hjemme, og det er ikke uten grunn. Den aromatiske planten gir både smak og duft til kjøkkenet, og trives godt både inne og ute – så lenge den får litt kjærlighet. Her får du en komplett guide til hvordan du lykkes med basilikumdyrking, enten du har en vinduskarm, balkong eller hageflekk.

Hvorfor dyrke basilikum hjemme?

Å dyrke basilikum selv gir deg tilgang på fersk og smakfull urt hele sommeren – perfekt til pasta, pizza, salater og pesto. Den er også vakker å se på og sprer en herlig duft i hjemmet. I tillegg er det billigere og mer bærekraftig enn å kjøpe små plastpotter i butikken igjen og igjen.

Slik lykkes du med basilikum – steg for steg

1. Velg riktig plassering

Basilikum elsker sol og varme. Den bør få minst 6 timer sollys daglig, gjerne i en sørvendt vinduskarm, på en veranda eller i et drivhus. Har du kun innendørs plass, bruk gjerne plantelys på vinteren.

2. God jord er nøkkelen

Bruk næringsrik, veldrenert urtejord. Tilsett gjerne litt perlitt eller sand for bedre drenering. Basilikum liker ikke stående vann, så sørg for at potten har hull i bunnen.

3. Vann med omhu

Vann planten jevnlig, men unngå overvanning. Jorden skal være fuktig, men ikke klissvåt. Basilikum er følsom for tørke, så ikke la den tørke helt ut. Vann helst om morgenen, og prøv å ikke treffe bladene – da unngår du sopp og råte.

4. Klipp og høst riktig

basilikum

For å få en buskete og kraftig plante bør du klippe basilikum jevnlig. Klipp alltid over et bladpar, ikke helt nede ved stilken. Dette stimulerer ny vekst og hindrer planten i å gå i blomst.

5. Unngå blomstring

Hvis basilikum begynner å blomstre, vil den bruke energien sin på blomstene i stedet for å produsere nye blader. Knip av blomsterknoppene så snart de dukker opp.

Kan man så basilikum fra frø?

Ja, og det er enkelt! Så frø i små potter eller brett med fuktig såjord. Dekk lett med jord og sett lunt og lyst. Frøene spirer etter 5–10 dager. Når plantene er store nok til å håndteres, kan de prikles og settes i større potter.

Tips: Basilikum trives i selskap

Basilikum er en god følgesvenn for tomater, paprika og chili – både i gryta og i potta. Samplant gjerne disse for både smak og trivsel!

Oppsummering: Slik får du frisk og kraftig basilikum

  • Gi planten sol og varme
  • Bruk næringsrik og godt drenert jord
  • Vann regelmessig, men med måte
  • Klipp ofte for å stimulere vekst
  • Unngå blomstring ved å knipe av knopper

Reddit fant vi denne enorme planten som en bruker skriver er bestefaren hans som har plantet. Han skriver:

basilikum
Foto: Reddit

Okei, mange spør om tips til hvordan han får det til! Dette kommer til å høres helt sprøtt ut, men det handler stort sett om vannmengder og varme som burde tatt livet av enhver plante med selvrespekt. Uansett:

Han deler butikkplanten opp i flere mindre planter (de er jo bare en haug frøplanter stappet sammen, så de er vanligvis ganske kvalt).

Setter dem i den største potten vi har, fylt med ren kompost.

Vanner dem STADIG, til tross for at jeg protesterer og sier at de kommer til å råtne i røttene. Skålen under potten er alltid full av vann – og likevel dør aldri basilikumen. (Hans logikk: han har ikke tid til planter som ikke tåler myrforhold.)

Han har potten stående i vinterhagen, der temperaturen ofte ligger mellom 30 og 40 grader om sommeren, med så høy luftfuktighet at brillene mine dugger med en gang.

Han gjødsler hele sommeren med tomatgjødsel.

Og til slutt – hvis en grein blir for lang og spinkel for hans smak, klipper han den tilbake til et bladfeste. Det gjør han jevnlig, og resultatet er en tett og frodig plante.»

Du liker nok disse