lørdag, april 27, 2024

Julegavetips til bokormen

Populært

Bøker er en populær julegave, og denne høsten bugner av spennende titler.

Enten du liker, krim, feelgood, humor, historie eller nostalgi er det rikelig å velge blant hos bokhandlerne. Vi fant også spennende nyheter for sportsidioter, planteentusiaster og treningsnarkomane – litt for enhver smak altså!

Gjensyn av Oddgeir Bruaset

I høst kom Oddgeir Bruaset med boka «Gjensyn» – her svarer han på hvordan det gikk med menneskene i serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Serien er en av de mest populære tv-seriene gjennom tidene, og i boka til Bruaset får vi et gjensyn med nesten alle som var med i serien da han var programleder.

Abida Raja: Frihetens øyeblikk

Håkon F. Høydals bok «Abida Raja; Frihetens øyeblikk» forteller den sterke, brutale historien til Abida Raja, søsteren til tidligere kulturminister. I fjor var det nok mange som fant Abid Rajas oppveksthistorie «Min skyld» under juletreet. I år forteller søsteren, Abida Raja, sin sterke historie som handler om en tøff oppvekst, utenforskap og tvangsekteskap.

Historien til Abida Raja gir et sterkt innblikk i oppveksten og livet til en representant for dagens voksne norsk-pakistanske kvinner, de som ble født i Norge, men ikke ble en del av det norske samfunnet – og kampen for å bestemme over seg selv, hvem hun skal ha lov til å elske og et liv i frihet.

Alt du lurer på om planter: Plant_papis

Andreas Qvale Hovland og Daniel Rodrigo Qvale har skrevet Plant Papis, en må ha-bok for alle som har eller drømmer om et hjem med grønne, vakre vekster. Her får du svaret på alle spørsmålene du noen gang har lurt på om grønne planter: Hvorfor vokser ikke dine grønne planter seg store og struttende? Hvordan får Monsteraen hull i bladene? Hva gjør du når ferievanneren har vært for ivrig, bladene plutselig blir gule, eller du oppdager at lus har invadert favorittplanten din? 

Duoen som er kjent for instagramkontoen @plant_papis har samlet de spørsmålene de oftest får av følgerne sine mellom to permer.

Therese Johaug: Hele Historien

Therese Johaug har skapt noen av de største øyeblikkene i norsk skihistorie. Alle husker gleden hennes da hun ble verdensmester i Holmenkollen og kastet seg rundt halsen til Kong Harald. Og sjokket da hun plutselig sitter på en pressekonferanse og gråtkvalt forteller at hun har avlagt en positiv dopingprøve etter bruk av sårsalven Trofodermin. I «Hele historien» forteller Therese Johaug selv sin egen historie.

Ved Ernas side av Sindre Finnes

I boka «Ved Ernas Side» deler Sindre Finnes generøst fra sitt liv med vår tidligere statsminister, Erna Solberg. Han forteller om gleder og sorger, om stolte øyeblikk og hva det koster å realisere ambisjoner i toppolitikken. Boka inneholder også skarpe observasjoner fra sidelinjen og nye, oppsiktsvekkende opplysninger om noen av de største politiske skandalene og maktkampene fra de siste årene. Den er samtidig en kjærlighetserklæring til Erna som statsminister og partileder, mor og ektefelle.

Der det finst fuglar av Maren Uthaug

Maren Uthaugs slektsdrama fra Trøndelagskysten kom i 2020, og som pocket i 2021. Den dansk-norske forfatteren henter frem historier om egen slekt helt tilbake til tippoldefaren. «Der det finst fuglar» er en familiekrønike og en nordic noir om store tabu, fortalt i en original og usentimental stil med glimt av humor.

Det åttende livet (til Brilka) av Nino Haratischwili

Denne klassiske mursteinsromanen av Nino Haratischwili forteller om en georgisk familie som slår seg opp ved hjelp av en hemmelig sjokoladeoppskrift. Slektskrøniken som starter ved inngangen til den 20. århundret, utfolder seg gjennom hele «det røde århundret». Det åttende livet er en reise gjennom et Europa i endring og et rystende og rørende flettverk av kjærlighet, krig og tragedier. Boka fikk strålende kritikker da den kom i 2021, og i 2022 har den kommet i pocketutgave.

Dødsfrisk av Christine Koht

Norge har fulgt komikeren og programlederen Christine Koht gjennom en tung kamp mot kreft. I høst ble hun erklært kreftfri, og er nå aktuell med boka «Dødsfrisk». Christine Koht forteller om det å ha opplevd og overlevd svært alvorlig sykdom. Hun skriver om det å bli fratatt nesten alt – jobben, bevegeligheten, kjolene, fargene, moroa og lidenskapen, hele det sosiale livet. For hvem er man egentlig da, når man i en verden der mestring er idealet ikke mestrer noe som helst? Med leken penn og svart humor skriver hun om stort og smått, livet og døden.

Afghanerne av Åsne Seierstad

Åsne Seierstad ble rikskjendis da hun ga ut «Bokhandleren i Kabul». Det er nøyaktig 20 år siden. Nå forteller hun den sterke historien om «Afghanerne». Da Kabul falt og Taliban overtok makten i Afghanistan i august 2021, fikk Jamila plass på det første flyet til Norge. Samtidig inntok krigsherren Bashir hjembyen hennes. En kvinnelig student, med ett semester igjen på universitetet, ble sendt hjem. Der får hun beskjed om å gifte seg med en ukjent mann. Åsne Seierstad har vært tilbake i Afghanistan. I Afghanerne forteller Seierstad historiene til dem som flyktet fra Taliban og dem som ble igjen. Det er historien om hvordan en jente som selv ble nektet utdanning bruker islam for å kjempe for kvinners rettigheter. Om en ung gutt som rømmer hjemmefra for å bli talibaner og kjempe i hellig krig. Og en jente som blir født når vestlige styrker inntar landet, og som tror at hun etter jusstudiene skal få jobbe og være en del av samfunnet. Afghanerne er et nært portrett av tre mennesker som går hver sin vei og et land i krig.

Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen som står bak krimromanene om den eksentriske etterforskeren Carl Mørck, omtales ofte som «Danmarks Jo Nesbø». Nå er Adler-Olsen ute med Natriumklorid, der Carl Mørcks Avdeling Q gjenåpner en gammel sak der dødsfallene har blitt tolket som selvmord eller ulykker. Når Avdeling Q ser nærmere på dem, peker et ufattelig mønster mot noe langt mer alvorlig, og alt tyder på at en annen utvalgt person snart vil dø… Natriumklorid er den niende boka i suksess-serien om Avdeling Q.

Sankeboka; høst og vinter av Jørgen Ravneberg

Folk blir mer og mer opptatt av spiselige, ville vekster. I «Sankeboka: høst og vinter» forteller Jørgen Ravneberg hvordan du identifiserer disse ville vekstene og hvor de vokser. Boka har også med flere spiselige tang- og tarearter. Kunnskap om de ulike artene er viktig når du skal ut i naturen. Boka beskriver sesongens spiselige vekster utførlig, du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og hvordan de ser ut. Ravneberg gir også tips om hvordan best bruke dem.

I denne serien er det også gitt ut «Sankeboka; velsmakende ville vekster», samt «Sankeboka: vår» og «Sankeboka: Sommer»

Dette er nordmenn av Javad El Bakali

Komikeren Javad El Bakali skriver gøy og treffende om Det nye Norge Hva er «typisk norsk» på Haugenstua? El Bakali, som står bak instagram-kontoen @utlending.memes, tar oss med på en humoristisk reise i norske verdier på Oslos østkant, fra den gamle kollegaen som vil bli rapper til krangel med NAV og rasistdama i førsteetasje. Nesten 70.000 nordmenn ler daglig av Javad El Bakalis såkalte «starterpacks» på Instagram, hvor han setter norske tradisjoner og fenomener på spissen. I «Dette er nordmenn» tar Javad El Bakali «starterpacks»-ene sine et steg videre og utbroderer dem med historier fra eget liv og oppvekst.

Fremmedlegeme av Unni Lindell

Unni Lindell er en av Norges mestselgende forfattere med over 7 millioner solgte bøker. Med Fremmedlegeme leverer Unni Lindell nok en kriminelt spennende pageturner. en unge politibetjenten Lydia Winther, kalt Snø jobber igjen på politihuset med Hay og Marian Dahle. En førti år gammel savnetsak fører Snø til en jordbærgård i indre Østfold. Her driver en voksen kvinne et sted på ideell basis for kvinner som gjemmer seg for sine voldelige menn. Kvinnen som driver gården gjør alt for å hjelpe – eller…?

Marits metode: trening for mestere og mosjonister 

Marit Bjørgen og Guro Strøm Solli deler tips til fysisk og mental trening. «Trening for mestere og mosjonister» er som tittelen indikerer ment for alle som ønsker å få mer ut av treningen sin.

I denne boka deler Marit Bjørgen av alt hun har lært om trening og prestasjoner. Raust og pedagogisk forteller hun om hvordan hun har tenkt og trent, fra hun var barn og frem til i dag. Boka er delt inn i ti kapitler. Til sammen utgjør de hver sin brikke i puslespillet som skaper en idrettsutøver. Her forteller Marit om sine egne erfaringer, deretter utdyper Guro Strøm Solli hva forskningen sier – enten det er om fysisk eller mental trening, om planlegging, progresjon, evne til å prestere når det gjelder, hvile og å sette sammen brikkene slik at det passer for deg, ditt liv og dine ferdigheter.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel