Å unngå sykdom er noe av det viktigste for en drivhuseier, for det kan sette hele sesongen på spill.
Å unngå sykdom helt, eller i det minste oppdage sykdom raskt, skyldes ofte en god kombinasjon av et godt trent øye og ikke minst god hygiene.
Temperatur er viktig
Et viktig grep er å sørge for å ha riktig temperatur i drivhuset. Det kan fort bli for varmt i et drivhus, spesielt om man har drivhus med vanlig glass og ikke kanalplast.
Bruker man vanlig glass må man vurdere å gi plantene noe skygge om sol og sommer skulle bli for sterk. For mye sol kan svi plantene og det vil man alltid unngå.
Relatert: Drivhusfelle nr. 1 for nye drivhuseiere
Gi plantene mye frisk luft
For å få god nok utlufting i drivhuset bør man ha automatiske lukeåpnere som åpner og lukker taklukene avhengig av temperaturen. Da kan du reise bort og vite at den biten er tatt vare på. Tenk også godt igjennom bruken av drivhuset før montering. Skal det stå på en platting av tre eller på en grunnmur?
Relatert: Nå skal drivhus være i tre
Å montere et drivhus på en treplatting har ofte en positiv effekt med tanke på lufting, spesielt i kombinasjon med automatiske lukeåpnere. Da får drivhuset ofte litt ekstra trekk, uten at det blir for mye. Er det for varmt i drivhuset klarer bl.a. ikke tomatplanten å pollinere seg og mye kan skje. Med god utlufting blir ikke fuktigheten for høy, og man motvirker dermed sykdomsvennlige soner.
Plant aldri for tett
Et annet grep er å gi plantene god plass i drivhuset, slik at luften sirkulerer rundt dem. Det er aldri noen fordel å plante for tett. Å vanne for mye er også noe man bør unngå. Vann nok, men forsiktig. Husk at noen planter krever mye vann, som tomater og agurk, mens andre krever mindre vann. Vurder eventuelt selvvanning for å slippe å tenke på vanning hver eneste dag. Med et selvvanningssystem blir det lettere å unngå at man vanner for mye eller for lite.
– I et tett og dårlig ventilert drivhus er det veldig vanlig med meldugg. Det er stygt, og det hemmer veksten. Vann godt for å hindre dette, så plantene ikke blir stresset av tørken, forteller Thore Fossheim hos drivhusleverandøren Grønt Fokus.
-En annen sykdom er tørråte. Det er mest vanlig på poteter, men også på tomater. Planter man med litt avstand unngår man dette. Det er også lurt å fjerne så mange unødvendige blader som mulig nedenfra og opp.
Relatert: Høye strømpriser gjør vedfyrt badestamp ekstra ettertraktet
Sykdommer man vil unngå
Sporer til sopp kan også forårsake sykdom i drivhuset, og disse sporene finner man i bakken, på spader, og annet hageutstyr. Snegler kan også være bærere av sykdom. Tomatene kan bli brune, de kan falle av stilken eller få lysebrune flekker. Det er derfor all grunn til å være på vakt mot dette.
Griffelråte er vanlig i drivhus. Denne sykdommen kan komme når planten ikke får tatt opp nok kalsium fra jorden, fordi jorden kanskje har tørket ut. Dette er en farlig sykdom der konsekvensen er at tomatene dør og faller av planten. Da må de kastes.
Tomatbakteriell kreft
Sykdommen er oftest funnet i tomater som vokser i drivhus med kanalplast. Det første tegnet på en farlig sykdom er at bladene vrir seg og visner. Bladene kan begynne å visne bare på den ene siden av planten og senere vises brune flekker på bladene. Så dør de og faller av. Man kan også se brune striper på stilkene, sprekker oppstår og slim strømmer ut. Fruktene er da dekket med hvite flekker med en brun prikk i midten.
– Får man slikt i drivhuset må man bare kaste det og starte om igjen, mens med mange råtesykdommer og meldugg/lus, så kan man likevel fortsette. Har man god temperatur og god utlufting kan det meste reddes, selv om man skulle være uheldig å få sykdom i drivhuset, forklarer Fossheim.
Relatert: Guide: Slik bygger du drivhus
Gjør medisinen mot lus og meldugg klar på forhånd
Man kan med fordel gjøre klar litt førstehjelp og ha en sprayflaske stående klar med denne løsningen:
o 1 liter vann
o 1 dl flytende grønnsåpe
o 1 toppet ts bakepulver.
Bakepulveret løses først opp i litt varmt vann før det blandes med de andre ingrediensene, for ikke å tette sprayflasken.
Denne førstehjelpen er effektiv mot lus og meldugg, men unngå å spraye bladene i sterkt sollys da dette kan gi plantene brannskader.
Relatert: Søke eller ikke søke om ny uteplass? Her er «tommelfinger-reglene»
– Det er fort gjort for en uerfaren drivhusbruker å få sykdom i drivhuset, og da mister man ofte litt motet. Det er veldig kjedelig, men ingen grunn til å gi opp. Det finnes to typer drivhusmennesker – de som har hatt sykdom i drivhuset og de som kommer til å få det. Så lenge du gjør gode og raske mottiltak vil du merke at sykdommene holder seg borte fra drivhuset ditt, sier Grønt Fokus representanten til slutt.