torsdag, juli 18, 2024

Forbrukerrådet advarer mot baketrend: Lekker kjemikalier

Populært

Bakeformer i silikon har blitt populært. Men 8 av 18 bakeformer som er testet av Forbrukerrådet viser seg å lekke kjemikalier.

Når Forbrukerrådet har valgt å se nærmere på bakeformer i silikon, er dette fordi silikon ofte inneholder rester av en stoffgruppe som heter ringformede siloksaner. Disse siloksanene har en rekke negative effekter. Noen siloksaner er på EUs liste over særlig problematiske stoffer, noen er mistenkt hormonforstyrrende og noen er klassifisert som mistenkt for å skade forplantningsevnen.

To produkter avgir ulovlig mye kjemikalier

To av produktene fra den populære nettbutikken Amazon, nemlig «Ionegg» og «Amazon Basics», avgir så mye kjemikalier til bakverket ditt at de rett og slett er ulovlig å selge til matlaging i EU.

Les også: Sju baketips for sju slag

Sistnevnte bakeform, sammen med «6 round molds» fra Wish og «Silikon Cuocakeform» fra populære Tupperware, avgir mer og mer kjemikalier til baksten jo mer de brukes. 

Forbrukerrådet konkluderer med at åtte av de 18 bakeformene som var med i testen inneholder  problematiske og miljøskadelige siloksaner. 

Ikea og Silikomart som kjemikaliefrie alternativer

De tre beste alternativene for en gift-fri bakst er ifølge testen Ikeas bakeform «Tårtbak», samt «Gugelhopf» og «Cylinders» fra Silikomart. De er alle helt uten uønskede kjemikalier.

Det var kun tre produkter i testen som fikk grønt lys.

Her kan du lese resultatene for alle de 18 formene som var med i testen.

Anbefaler å styre unna nettbutikker utenfor EU

EU Har strengere lovgivningen på kjemikalier enn mange andre land, og Forbrukerrådet anbefaler derfor at man særlig bør unngå å legge klær, kosmetikk, smykker og matlagingsprodukter i nettbutikker utenfor EU.

Les også: 5 gode råd for baking med barn

— Styr unna utenlandske nettbutikker som Amazon, Wish, Shein og Aliexpress når du kjøper bakeutstyr eller andre produkter som er i kontakt med mat og kropp. Fordi disse nettbutikkene ikke er underlagt strenge europeiske lover og regler risikerer du helsa når du handler, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, i en pressemelding.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel