mandag, juni 24, 2024

Boka for alle med hjerte for bil byr på nostalgiske glis og ramsalte kommentarer

Populært

«Nordnorske veteranbiler» er en bok som ikke bare er full av vakre kjøretøy og deres godlynte eiere. Her er det også så mange muntre replikker at de ikke engang får plass i en dobbelgarasje

Uttalelsene fra veteranbileierne i nord er både morsomme og freske.

– Ja, det er en kostbar hobby. I en periode måtte jeg få levert ut pakkene på kveldstid, så ikke kona skulle se alle hentelappene fra Posten. Og noen ganger bestilte jeg når hun var på reise. Men en dag ble jeg oppdaga. Da ble kona så irritert at hun skaffa seg en hund! Men vi bor nå fremdeles i lag.

En annen bileier definerer hobbyen på følgende måte:

– Veterankjøretøy er mye mer kunst enn et maleri gnudd i hop av en fyr fra Italia!

Fra Berlevåg til Brønnøysund

Det er senjaværingene Ronny Trælvik og Morten Kampevold som har skrevet boka. Mange reiser er blitt foretatt på kryss og tvers gjennom den nordnorske landsdelen. Over alt har velvillige bileiere åpnet både hjertedøra og garasjeporten for å fortelle om sine kjøretøy.

– Vi hadde lyst til å presentere et herlig bilmiljø, og fikk servert mye latter og et fantastisk engasjement på kjøpet, forteller forfatterne. 

Ronny Trælvik og Morten Kampevold, begge fra Senja, har skrevet en lidenskapelig bok om en annen lidenskap: Nordnorske veteranbiler. 

I «Nordnorske veteranbiler» kan du lese om kjøretøy og eierne deres, om gamle dager og lokalhistorie – og ellers smått og stort fra hele Nord-Norge som lager lyd.

– Mangfoldet, fra Berlevåg i nord til Brønnøysund i sør, har både gledet og overrasket oss. 

Smil og latter

For det er virkelig stor spennvidde på de lett tilårskomne framkomstmidlene.

– Det er en stor mann inni en trang liten bil, men det går helt fint. Det er jo mange fordeler også, som å sitte i forsetet og tørke dugg av bakruta, foreller en av eierne.

– Det har vært en fantastisk reise å være med på, sier forfatterne Morten Kampevold t.v. og Ronny Trælvik om bokprosjektet. (Foto: Bok i Nord)

Det trenger nemlig ikke å være noe stort flak av en bil for at kommentarene skal sitte løst. Snarere tvert om.

– Du sitter lavt, kaldt og trangt, og folk flest trenger en vinter med yoga for å komme inn i den.

Rusten og knirkete

Blant de mest markante kjennetegnene i miljøet er nostalgien og retrokulturen. Å ta på seg 70-tallsklær, steike vafler fra et eldgammelt vaffeljern og sitte i en knirkete sommerstol, som er trukket opp og dekorert med fargerike blomster, det er faktisk en del av pakken. 

– Det er som å komme tilbake til en epoke der vi stod hverandre nærmere og tida gikk litt saktere. Før digitaliseringen – nettbrettet og mobilen. Og før biler av i dag, som må repareres ved hjelp av en PC, sier Trælvik og Kampevold.

Deler humor, glede og nostalgi

Veterankjøretøy-gjengen i nord virker også som en sterkt sammensveiset familie. De fleste kjenner til hverandre, og aktivitetene deres koordineres gjennom det årlige Bjerkvik-treffet. 

– Hva håper dere å gi leserne og bileierne med denne boka? 

– Vi vil kort og godt dele gleder, humor og nostalgi, samtidig som vi presenterer spennende kjøretøy fra en annen tid. I tillegg ønsker vi å fortelle om de flotte bilentusiastene i nord, og kanskje til og med være med på å styrke samholdet i den nordnorske veteranbilkulturen.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel