fredag, april 19, 2024

Slik tar du grep om økonomien

Populært

I disse dager er det mange som bekymrer seg for privatøkonomien. Både matvarepriser, strømregninger og lånerenter skyter i høyden. Men det finnes enkle grep som kan gi bedre kontroll og kompensere noe for de økte utgiftene.

Du kan spare flere tusen kroner hvert år på å få ned lånerenten, se over pengetyver som dyre abonnement,  sammenligne forsikringer og refinansiere kredittgjeld og forbrukslån. Her får du konkrete tips om hvordan du kan spare penger gjennom enkle grep.

1. Få kontroll over inntekter og utgifter

Sett opp et budsjett

Skriv ned alle utgifter og inntekter du har per måned. Da får du oversikt og kan enkelt sette opp og holde budsjettet.

Mange nettbanker har nå oversiktsider som på en enkel måte lar deg kategorisere dine inntekter og utgifter. På den måten får du oversikt og kan se hva du bruker penger på.

Les også: 10 tips til hvordan du kaster mindre mat og samtidig sparer penger
Les også: Elektroforeningens 10 tips for lavere strømregning

Refinansier om du ikke har mulighet å betale ned forbruksgjeld. 

Helst bør forbruksgjeld bakes inn i et lån med sikkerhet som boliglån, men om det ikke går kan du spare mye på refinansiere med et nytt forbrukslån med bedre vilkår. 

Bruk en lånekalkulator forbrukslån – da kan du se de billigste forbrukslånene. Finner du billigere lån hos en annen aktør så bytt til denne. 

Sjekk alle abonnement

Trenger du virkelig alle streamingtjenester? Kan du bytte til et billigere mobilabonnement?

Noen kroner her og der kanskje ikke virker så farlig men sannheten er at om du klarer å minske disse kostnadene med til sammen 500 kroner per mnd så tilsvarer dette 6000 kroner i året.

Les også: 4 av 5 kaster mat – dette er hovedårsakene til matsvinn
Les også: Færre konflikter med felles økonomi

Dette blir hele 30 000 kroner på en 5 års periode. Alle monner drar. Kutt ned på det som ikke er absolutt nødvendig. 

Ta en runde med banken

Selv om rentene er på vei opp så kan du fremdeles forhandle med banken. Sjekk om du kan få bedre rente på boliglånet ditt med hjelp av en refinansiering.

Sammenlign banker minst en gang i året og ikke vær redd for å bytte bank om du finner bedre vilkår hos en annen. 

Har du kredittkortgjeld? 

Kredittkort kan ha effektiv rente opptil 25 prosent så har du rentebærende kredittkortgjeld så kan det være smart å refinansiere denne.

Helst bør dette gjøres i et lån med sikkerhet – men om det ikke går så kan et nytt forbrukslån med lavere rente være et bra alternativ.  

2. Se over matbudsjettet

Planlegg matinnkjøp  

Sett deg ned en gang i uken og planlegg hva du og familien skal spise kommende uke. Sjekk fryser for å få en oversikt over hvilke råvarer du har hjemme. Lag en middagsplan og skriv handleliste utifra denne.

Les også: Restemat: Lag en kjapp asiatisk klassiker med ris-restene
Les også: Slik blir du mett på budsjett – med sunn mat

Sammenlign matpriser 

Det er store prisforskjeller mellom butikker. Se etter røde priser og spesialtilbud. Se også på netthandel som et alternativ – dette koster litt ekstra men ved å unngå å gå på butikken kan du spare mange penger på å unngå impulskjøp.

Sett en fast handledag til ukekandel

Du kan selvfølgelig kompletere med melk og annet som går tomt under uken. Men det er et faktum at jo oftere du er i butikken dess større er sjansen for at du handler unødvendige varer. 

Unngå matsvinn

Spis opp maten – bruk middagsrester til lunsj dagen etter. Sjekk kjøleskapet og hold øye med utgangsdato på matvarer så du kan bruke de før de bli dårlige.Ta med matpakke på jobb, termos med kaffe og unngå å kjøpe drikke ute – velg kranvann og ha alltid med vannflaske hjemmenfra.

3. Spar varme og kroner

Senk temperaturen inne

For hver grad du senker varmen så minsker energibruken i snitt med hele 5 prosent.

Ikke fyr for kråka 

Tett vinduer og dører med tetningslister. Bruk tykke gardiner om vinteren – et billig og bra tips for å holde kulden ute og varmen inne.

Bytt til lavenergipærer og smartprodukter

Slå alltid av lyset, fyll vaskemaskinen helt og bruk den når strømprisen er som lavest.

Sammenlign strømavtaler jevnlig

og bytt om du finner en billigere strømleverandør.

Spar på vannet

Bytt til sparedusj, fiks kraner som drypper og unngå å dusje for lenge.

Sammenligning er nøkkelen

Tre store pengesluk er mat, strøm og renter på lån. Disse postene bør du gå igjennom og sammenligne ofte så du ser om det finnes penger å spare på å bytte til andre aktører. 

Å gjøre dette minst to ganger per år er en god vane å legge seg til. Finner du billigere alternativ så bytt. Dette kan spare deg mange penger på få timers jobb.

En rød tråd i alle tipsene ovenfor er å sammenligne – først når du vet hva som finnes på markedet av lånemuligheter, matvarepriser og strømavtaler kan du velge det billigste alternativet. 

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel