Flåttsesongen er her for fullt. Hvor ofte bør du sjekke hunden, hvor trives flåtten og hva slags symptomer skal du være oppmerksom på ? Bli klokere her!
Flåtten er aktiv så lenge det ikke er snø og mildere enn fire-fem grader ute. Normalt varer sesongen mellom april og november. Nylig ble det observert flått også i Nord-Norge, og flåtten fins dermed over hele landet.
Hundene våre er utsatt for flåttbitt
Ettersom hundene våre tilbringer mye tid utendørs og gjerne utenfor turstiene, er de utsatt for flått.
Relatert: Pass på hunden – hoggormen har våknet
Flåtten oppholder seg i gress, kratt, lyng og busker mellom 10 og 20 centimeter fra bakken – områder hvor hundene våre ofte ferdes. Utover dette trives flåtten helst i skyggen og på fuktige steder.
Forholdsregler for hundeeiere
Agria Dyreforsikring forteller at de anbefaler alle hundeeiere å sjekke gjennom pelsen etter tur, minst én gang daglig. Ta gjerne en sjekk på kveldstid etter den siste turen.
Relatert: Strikkeoppskrift Refleksvest hund
En flått som har funnet veien til pelsen, men ikke bitt seg fast, kan komme seg over i møbler, sengetøy og eventuelt på oss mennesker. For å unngå dette anbefales det å ikke sove i samme seng som hunden om sommeren, ifølge Flåttsenteret.
Slik fjerner du flåtten
Gre grundig gjennom pelsen med en smal børste eller bruk hendene, og vær ekstra oppmerksom på steder som lysken, bak ørene, halsen eller ved armhulene. Her er tre enkle steg for hvordan du best mulig fjerner flåtten:
- Bruk helst en flåttfjerner. En pinsett kan fort knuse flåtten.
- Når du tar tak i flåtten, start ved huden og dra den rett ut. Eventuelt vri den, alt etter hvilken flåttfjerner du har. Prøv å få ut hele flåtten, men selv om du oppdager at ikke alt følger med så går det stort sett bra. Det som blir igjen av flåtten forsvinner gjerne av seg selv etter et par døgn.
- Kvitt deg med flåtten. Skyll den gjerne ned i do eller brenn den.
Det er ikke uvanlig at bittstedet kan bli rødt i noen dager etterpå.
Symptomer på flåttbitt hos hund
Hvis flåtten har sittet på et annet pattedyr som for eksempel mus, kan den være bærer av bakterier og virus. Hunden kan få de flåttbårne sykdommene anaplasmose, borreliose og TBE (Tick-Borne Encephalitis). Det er heldigvis uvanlig at hunder blir syke av flåttbitt, men det er likevel viktig å være påpasselig.
Relatert: Tips til en trygg og behagelig kjøretur med hunden
En flått kan suge blod i 2 til 10 dager, og jo tidligere du fjerner flåtten fra hunden, desto lavere er risikoen for overføring av smitte.
Typiske symptomer på smitte:
- nedsatt allmenntilstand og trøtthet
- feber og smerte
- nedsatt appetitt
- mage- og tarmforstyrrelser
- stivhet og iblant halting
Det kan ta opptil 30 dager før du oppdager symptomer på smitte. Hvis du mistenker at hunden din har blitt smittet må du kontakte veterinæren din for å få riktig behandling.
Flåttmiddel til hunden
Beskyttelse mot flåtten kommer i ulike varianter og størrelser. Blant annet kan du få tak i halsbånd, dråper og tabletter. Disse legemidlene får du på resept, så ta derfor kontakt med veterinæren din for god veiledning og anbefaling.