Juristene i interesseorganisasjonen Huseierne har mottatt 50 prosent flere henvendelser om nabokrangler under pandemien.
Gjengangerne er feststøy, gneldrebikkjer, gressklipping på helligdager, sjenerende snøfresing og høye hekker. De fikk hele 2.330 henvendelser om dette i fjor.
– Jeg vil tro mye av forklaringen skyldes pandemien: Vi er langt mer hjemme og har mye mer tid til å ergre oss over naboen, sier forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl, til VG.
Helligdager har lenge vært blant temaene de får mye spørsmål om. Med helligdager menes 1. nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag, Kristi Himmelfartsdag, 1. og 2. pinsedag samt 1. og 2 juledag – i tillegg til alle vanlige søndager.
RELATERT: Fortvilet dyrlege ber deg lese dette før du skaffer deg hund
Lov om helligdager og helligdagsfred, paragraf 3, lyder: «På helligdag fra kl. 00 til kl. 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl. 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm».
Det betyr at det ikke er tillatt å f.eks. klippe gresset på disse dagene såfremt denne aktiviteten er forbundet med noen form for støy.
– Har det falt en halv meter snø natt til søndag, er du i din fulle rett til å fjerne den fra oppkjørselen din – uansett hvor rød og hellig dagen er. Snøen må jo vekk, slik at du kan komme deg ut og inn av huset. Gresset kan du tross alt vente en dag med å klippe, eller klippe det på lørdag, sier Pihl.
RELATERT: Nekter borettslaget deg å ha hund? Dette er reglene
Han legger til at motorsager og jordfresere også omfattes av denne loven.
Hans tips for å unngå nabokrangler er å si fra til naboen på en pen måte om at man skal drive støyende arbeid – eller ha fest. Og han har også et råd til deg som begynner å kjenne på en gryende irritasjon over naboen:
– Si ifra tidlig, og på en pen måte. Irriterer man seg over naboens nye hekk, vil irritasjonen øke i takt med høyden på hekken. Ta problemet ved roten. Men ikke ta sagen i egen hånd, sier han til avisa.