tirsdag, april 20, 2021

«Alle» har dette hjemme: Gjorde skader for 292 millioner kroner i fjor

Populært

spot_img

Tilårskomne oppvaskmaskiner og morkne vannslanger skapte vannkaos og ødeleggelser i rekordmange hjem i fjor.

Gamle slanger og pakninger er en årsak som går igjen når kjøkkengulvet eller hele etasjen flyter over av vann. Dette sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

I fjor var det 5984 vannlekkasjer og -skader fra såkalte vanntilkoblede maskiner, viser bransjetall fra Finans Norge. Så høyt har tallet aldri vært før.

Totalt forårsaket vannlekkasjene skader for over 292 millioner kroner.

De siste årene har skadeantallet ligget rundt 4500, men i 2016 var det over 5335 vannskader. I 2019 var tallet 4396 vannskader på grunn av lekkasjer fra vanntilkoblede maskiner.

– En god del av skadene blir veldig store fordi mange boliger mangler sluk på kjøkkenet til å takle vannet. Dette gjelder først og fremst eldre boliger, sier Clementz.

– Slikt som kaffemaskiner med vanntilførsel og kjøleskap med isbitmaskin fantes ikke på norske kjøkken før, og disse nye innretningene er med på å dra opp tallene. På 70-tallet var det vanlig med oransje eller grønn linoleum på kjøkkengulvet. Belegget tålte en støyt. Nå har mange dyr parkett, og stua går gjerne i ett med kjøkkenet. Klart skadene blir større og mer kostbare, sier han.

Ifølge Sigmund Clementz i If er lekkasjestoppere og vannsensorer viktige våpen for å redusere vannskader på kjøkkenet.

– Da får du raskt beskjed om at noe er på ferde, og vannet stoppes slik at skaden ikke blir så stor som den kunne blitt. Det kjedelige med vannskader i flermannsboliger, bygårder og blokker, er at én eller flere naboer ofte også blir rammet, sier han.

76,037FansLik
269FølgereFølg
spot_img
spot_img

Neste artikkel