Duften av nystekte kanelknuter sprer seg i huset og skaper ekte bakeglede! Denne oppskriften gir deg deilige, myke og smakfulle knuter med et hint av kardemomme i deigen og en søt, krydret fylling. Perfekt til helgekosen eller når du vil imponere med hjemmebakst. Denne oppskriften er inspirert av matprat.no.

INGREDIENSER
Deig:
-
1 kg hvetemel
-
2 dl sukker
-
1 pk fersk gjær
-
0,5 ts salt
-
1 ts malt kardemomme
-
1 egg
-
6 dl kald melk
-
150 g smør, romtemperert og delt i terninger
Fyll:
-
100 g mykt smør
-
4 ss sukker
-
1 ss malt kanel
-
1 ss maisenna (for å hindre at fyllet renner ut)
Valgfritt til pensling:
-
1 egg
-
Perlesukker eller kanel/sukker-blanding
SLIK GJØR DU
-
Start med deigen:
Ha hvetemel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle. Tilsett egget og mesteparten av melken. Hold igjen litt melk og juster underveis. Elt deigen i kjøkkenmaskin i ca. 12–15 minutter, til den er smidig. -
Tilsett smør:
Tilsett smøret i terninger, litt etter litt, mens maskinen går. Elt videre i 8–10 minutter. Deigen skal være blank og elastisk. Bruk gjerne "glutentesten" – dra i en liten bit deig for å se om den danner en tynn hinne uten å revne. -
Heving:
Dekk bollen med plast eller et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 1 time, eller til dobbel størrelse. -
Lag fyllet:
Rør sammen mykt smør, sukker, kanel og maisenna til en jevn og smørbar masse. -
Form knutene:
Kjevle ut deigen til et stort rektangel, ca. 1 cm tykt. Smør på fyllet. Brett leiven i to på langs. Skjær ut 2 cm brede strimler. Tvinn hver stripe og surr dem rundt to fingre til en knute, fest enden godt under. -
Etterheving:
Plasser knutene på stekebrett med bakepapir. Dekk til og etterhev i 30–40 minutter. -
Stek knutene:
Pensle med egg og dryss eventuelt perlesukker på toppen. Stek midt i ovnen på 200 °C i 12–15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl på rist.
🧁 Tips til ekstra saftig bakst:
-
Maisenna i fyllet hindrer at det renner ut under steking og gir et saftigere resultat.
-
Pensle de ferdigstekte bollene med en enkel sukkerlake (1 dl vann + 1 dl sukker kokt opp) for ekstra glans og smak.
-
Du kan fryse knutene og varme dem opp i ovn ved 150 °C i noen minutter før servering – da smaker de som nystekte!
Vil du heller ha kardemommeknuter? Bytt bare ut kanel med kardemomme i fyllet, og voilà – en ny favoritt er født!