Luftige kanelknuter – en klassiker du aldri blir lei av

av Elisabeth

Duften av nystekte kanelknuter sprer seg i huset og skaper ekte bakeglede! Denne oppskriften gir deg deilige, myke og smakfulle knuter med et hint av kardemomme i deigen og en søt, krydret fylling. Perfekt til helgekosen eller når du vil imponere med hjemmebakst. Denne oppskriften er inspirert av matprat.no.

Luftige og saftige kanelknuter – ekte bakeglede

Print
Serveringer: 25 Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 290 Kalorier 12 grams Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

Deig:

  • 1 kg hvetemel

  • 2 dl sukker

  • 1 pk fersk gjær

  • 0,5 ts salt

  • 1 ts malt kardemomme

  • 1 egg

  • 6 dl kald melk

  • 150 g smør, romtemperert og delt i terninger

Fyll:

  • 100 g mykt smør

  • 4 ss sukker

  • 1 ss malt kanel

  • 1 ss maisenna (for å hindre at fyllet renner ut)

Valgfritt til pensling:

  • 1 egg

  • Perlesukker eller kanel/sukker-blanding

SLIK GJØR DU

  1. Start med deigen:
    Ha hvetemel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle. Tilsett egget og mesteparten av melken. Hold igjen litt melk og juster underveis. Elt deigen i kjøkkenmaskin i ca. 12–15 minutter, til den er smidig.

  2. Tilsett smør:
    Tilsett smøret i terninger, litt etter litt, mens maskinen går. Elt videre i 8–10 minutter. Deigen skal være blank og elastisk. Bruk gjerne "glutentesten" – dra i en liten bit deig for å se om den danner en tynn hinne uten å revne.

  3. Heving:
    Dekk bollen med plast eller et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 1 time, eller til dobbel størrelse.

  4. Lag fyllet:
    Rør sammen mykt smør, sukker, kanel og maisenna til en jevn og smørbar masse.

  5. Form knutene:
    Kjevle ut deigen til et stort rektangel, ca. 1 cm tykt. Smør på fyllet. Brett leiven i to på langs. Skjær ut 2 cm brede strimler. Tvinn hver stripe og surr dem rundt to fingre til en knute, fest enden godt under.

  6. Etterheving:
    Plasser knutene på stekebrett med bakepapir. Dekk til og etterhev i 30–40 minutter.

  7. Stek knutene:
    Pensle med egg og dryss eventuelt perlesukker på toppen. Stek midt i ovnen på 200 °C i 12–15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl på rist.


🧁 Tips til ekstra saftig bakst:

  • Maisenna i fyllet hindrer at det renner ut under steking og gir et saftigere resultat.

  • Pensle de ferdigstekte bollene med en enkel sukkerlake (1 dl vann + 1 dl sukker kokt opp) for ekstra glans og smak.

  • Du kan fryse knutene og varme dem opp i ovn ved 150 °C i noen minutter før servering – da smaker de som nystekte!


Vil du heller ha kardemommeknuter? Bytt bare ut kanel med kardemomme i fyllet, og voilà – en ny favoritt er født!


Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse