Bevaring av smijernsportene i Vigelandsparken i Oslo, også kjent som Frognerparken, er en enorm oppgave. Mange tenker kanskje ikke over det, men smijernskunsten i Vigelandsparken er faktisk selvstendige kunstverk.
Frognerparken ble gradvis åpnet som offentlig park fra 1904 og jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 etablerte for alvor parken som folkepark. Fra 1920-årene ble Gustav Vigelands skulpturanlegg oppført i deler av Frognerparken.
Smijern er et hyggpig brukt materialvalg til kunstverkene flere steder i anlegget. De enorme hovedportene inn til Vigelandsanlegget er kanskje de mest iøynefallende.
Relatert: Ekspert-tips: Slik vedlikeholder du utemøblene
Museet forteller på hjemmesiden sin at det er kunstsmed Alfred Mikkelsen som har gjort selve håndverket med som ligger bak de fire første dragefeltene til det som i dag er deler av de enorme smijernskonstruksjonene som utgjør hovedporten. Da Vigeland senere etablerte egen smie, ble Mikkelsen ansatt som sjef.
Men det er ikke bare ved hovedinngangen du finner smijern – materialet går igjen flere andre steder i parken – blant annet ved trappene opp mot Monolitten.
Bruker tre måneder på å vedlikeholde portene
Hvert år brukes det rundt tre månedsverk på vedlikehold av parkens smijernsporter alene.
De vasker portene med varmt vann før rusten fjernes. Deretter er det oljing og maling av rustflekkene.
Relatert: Slik tar du vare på robotgressklipperen din
På en av infoplakatene museet har satt opp i parken, forteller de at portene er grunnbehandlet med en oransjefarget blymølje. Det er en tradisjonell behandling for å hindre rust.
«Når det kommer småskader og sprekker i malingslaget, vil fukt i luften og regnvann føre til at rustingen begynner og jernet brytes ned», forklarer konservatorene på infotavlen.
Det er nettopp derfor de påfører olje etter at de har pusset vekk rust: Den hindrer fukten i å komme ned til jernoverflaten.
Slik velger du smijernsport
Det norske selskapet Metallform er ledende på høykvalitets smijernsprodukter i europeisk sammenheng. På nettsidene sine har de flere tips til privatpersoner som vurderer smijernsport til eiendommen. Og de advarer mot å velge billigste sorten.
Relatert: Derfor skal du ikke ta fasadevasken med høytrykkspyler
– Det er flere utfordringer som vil komme ved valg av en billig laget port som vil ende opp med å bli dyrere for deg i lengden. Billig smijern brekker og ruster mer enn skikkelig kvalitet, og ikke ser det så bra ut heller, sier firmaet på hjemmesiden sin, der de anbefaler folk som skal kjøpe smijernsport å legge penger i kvalitet.
Metallform forklarer at kvalitets-smijern i våre dager gjerne blir galvanisert. Det gjør produktet mer bestandig mot rust. Deretter pulverlakkeres portene for å sikre et flott resultat.
– Hvis produktet bare er behandlet med spraylakk så vil dette kunne falle av i biter og det vil ruste fort, advarer de.
Relatert: Slik fjerner du flekker fra skifergulvet
Synlig, ujevn eller rett og slett stygg sveising er noe annet de anbefaler folk å være oppmerksom på om de skal kjøpe seg port. Ujevne sveisepunkter er mer sårbare for rust.
Dessuten kjenner du kvaliteten igjen på vekten: En kvalitetsport er metall tvers gjennom, ikke hulrom, og vil følgelig ha en betydelig vekt.