torsdag, juli 18, 2024

8 ting du kan gjøre for og reduserer brannfaren i hjemmet ditt

Populært

Å miste hus og hjem i brann, er noe mange av oss frykter. Ikke bare kan menneskeliv gå tapt, men man mister også alt man eier og har, inkludert uerstattelige minner, bilder, arvegods og så videre. Mange branner kunne ha vært unngått, dersom man hadde tatt en del forholdsregler.

Med riktig kunnskap og informasjon om hva som er brannfarlig, kan man minske risikoen for brann i hjemmet. Her er åtte ting du selv kan gjøre for å minimere risikoen for brann i hjemmet ditt:

1 Tøm loet i tørketrommelen

Når tørketrommelen blir varm, kan loet som har samlet seg opp, ta fyr. Loet fører også til at luftsirkulasjonen hindres, og tørketrommelen kan bli overopphetet.

Husk å alltid tømme tørketrommel for lo før bruk. Foto: Canva

Dette gjelder også alle andre typer elektriske apparater. Fjern støv, og sørg for grundig rengjøring med jevne mellomrom.

2 Kjør aldri vaskemaskin eller oppvaskmaskin om natten

Det er veldig fristende å sette på oppvaskmaskinen før man går og legger seg. Så er alt rent til man står opp neste morgen. Men verken vaskemaskinen, oppvaskmaskinen eller tørketrommelen bør gå mens du sover eller når du ikke er hjemme. Selv om sjansen er liten, kan slike maskiner begynne å brenne.

Les hvordan du kan rense vaskemaskinen.

3 Ikke lag mat når du er trøtt eller full

Mange har vel kommet hjem en sen natt etter en tur på byen, og tenkt at det hadde vært godt med en Grandiosa før man legger seg. Det er en veldig dårlig ide. Dersom du ikke er helt sikker på at du klarer å holde deg våken: Ikke skru på stekeovnen!

4 Ikke bruk pc i sengen

En laptop kan bli veldig varm. Og sjansen for at den overopphetes, er alltid til stede. Dersom den i tillegg havner under dyna, og du har sovnet, er sjansen enda større.

Ikke gjør det til en vane å bruke PC i senga. En dag sovner du kanskje.. Foto: Canva

5 Aldri lad telefonen om natta

Ikke lad verken telefoner, nettbrett, hodeletefoner eller noe om natta eller når du ikke er hjemme.

6 Ikke dekk over varmeelementer

Sørg for at alle panelovner, oljeovner eller liknende, står fritt uten å være tildekket. Pass på at ikke katten klorer på duken slik at den faller over ovnen, eller at noe fra klesvasken glir ned og dekker til en ovn.

7 Ikke bruk stikkontakter med flere uttak på store apparater

Alle apparater med over 1000 watt bør gå rett i veggen og ikke gjennom skjøteledninger eller stikkontakter med flere uttak, såkalte grenuttak. Dersom du bruker grenuttak, er det viktig å velge EU-godkjente typer.

8 Husk brannvarslere

Brannvarsleren er den aller beste investeringen. Monter opp seriekoblede brannvarslere i alle etasjer og i alle soverom.

Kilde: Expressen

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel