onsdag, januar 19, 2022

4 geniale triks som får sølvpussen unna på 1-2-3

Populært

Det nærmer seg jul og før juleselskapene kan gå av stabelen er det tid for sølvpuss.

En av de klassiske førjuls-oppgavene mange synes er lite lystbetonte er sølvpussen. Det tar tid, det er grisete og de fleste av oss hadde vel foretrukket å slippe.

Men fortvil ikke, det finnes mange «kjerringråd» for å få sølvpussen unna raskt og enkelt – og med ting du antagelig har i kjøkkenskapet allerede.

1. Aluminiumsfolie

Oksidert sølvtøy er en lett match for denne «oppskriften» med aluminiumsfolie. 

Kok opp en liter vann, tilsett en spiseskje natron og ett stykke aluminiumsfolie. Slipp sølvtøyet oppi i gryten i 10 sekunder, eller lenger hvis det er veldig flekkete. Plukk det opp igjen med en pølseklype eller tang, og så skal det ifølge Reader´s Digest være flott, flekkfritt og skinnende blankt. 

Ekstra vanskelige flekker kan fjernes med en krem av natron. Bland ½ dl natron med to ss vann. Påfør med en fuktig svamp, skyll og tørk.

2. Ketchup

Ketchup hjelper mot flekkete sølvtøy. Ta litt ketchup på et papirhåndkle, og gni forsiktig over de flekkete områdene.

Dersom du har markerte flekker lar du ketchupen virke i 15 minutter, før du gnir av med en myk klut og skyller rent. Mange har sølvtøy med dype mønstre og kriker og kroker det er vanskelig å komme til i. Bruker du en tannbørste for å gni av ketchupen så kommer du bedre til. 

3. Desinfeksjonsmiddel

I disse koronatider har de fleste rikelig med antibac hjemme. Denne kan du også bruke for å få bort flekker på sølvtøyet. 

Ta noen dråper på en myk klut og puss vekk flekkene. 

4. Eddik

Eddik er et av «mirakelmidlene» de fleste har i hus og som har helt usedvanlig mange bruksområder. Sølvpuss er en av oppgavene du kan løse med eddik.  

Bland 1 dl eddik med 2 ss natron og la sølvtøyet litte i blandingen i 2-3 timer.

Skyll i kaldt vann og tørk grundig. 

1,199FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel