Vil du lykkes med hagen? 8 tips du bør gjøre nå

av Helene

April er startskuddet for å vie ekstra oppmerksomhet til hagen din. Få ekspertens tips til de viktigste forberedelsene du må gjøre allerede nå for å sikre deg en uforglemmelig, norsk sommer i egen hagen.

– Ved å planlegge for mer bruk av hagen og terrassen kan vi forlenge utesesongen og nyte utetilværelsen enda lenger. Det er viktigere enn noen gang i den tiden vi befinner oss i, og derfor lønner det seg å gå i gang med forberedelsene allerede nå, forteller pressekontakt i Plantasjen, Vibeke Næss, i en pressemelding.

En fersk rapport utført av HUI Research viser at hager og grønne områder har spilt en svært viktig rolle for nordmenn under koronapandemien. 35 prosent oppgir at de har brukt mer tid utendørs, og da hovedsakelig i hagen.

– Hagen har blitt et stadig viktigere sted for nordmenn gjennom hele året, ikke bare på sommeren. Krav om sosial distansering har gjort det vanskeligere å omgås innendørs, noe som gjør at mange søker ut i hagen og naturen. I tillegg oppdaget nordmenn sitt eget nærmiljø på en ny måte når fjorårets ferieplaner ble avlyst, forteller Næss.

Ifølge rapporten oppgir også én av tre at de vil fortsette å tilbringe mer tid utendørs også etter pandemien – men i første omgang ser det ut til at nok en sommer vil utspille seg under koronaens grep.

Hagen har altså fylt en viktig sosial funksjon i en tid hvor nordmenn ikke har kunnet sosialisere seg innendørs på vanlig måte. I tillegg er det et kjent faktum at hagearbeid bidrar positivt inn på både vår fysiske og psykiske helse.

Hagearbeid er bra for oss. Forskning viser at vi blir friskere og gladere av å tilbringe tid utendørs med å grave, plante, bære, klippe, bøye og strekke på kroppene våre, sier Næss og henviser blant annet til en forskningsrapport fra Landscape and Urban Planning.

Start forberedelsene nå

Etter påsketider kribler det av vårlige forventninger både i naturen og hos nordmenn flest.

– Det finnes ikke noe bedre tidspunkt enn nå å forberede hagen for sommersesongen. Starter du tidlig på våren, vil hagen din blomstre i full vigør når sommeren nærmer seg. Utsetter du derimot forberedelsene, er det ikke sikkert hagen oppnår sitt fulle potensiale – og det vil du vel ikke gå glipp av, spør Næss.

Forarbeid er nøkkelen til en lettstelt hage, og desto mer du gjør nå, jo raskere og bedre vil hagen din blomstre.

– Nå kan du gå i gang med å rydde, rake, så, luke og beskjære i hagen og la de første vårblomstene ta plass i bed og plantekasser. Småblomstret påskelilje er flott å pynte med, det samme er stemorsblomster, pelargonier, fioler og tulipaner, foreslår Næss.

Dette er åtte ting du bør gå i gang med nå for å få det slik du vil ha det i sommer:

1.Vedlikehold av terrassen

Vedlikehold og rengjøring er essensielt! Rengjør terrassen og møblene for å få bort skadelig og uønsket mose, smuss, sopp og skitt. Terrasse av både treverk og steinheller kan fint rengjøres med en høytrykksvasker, og møblene med et mildt rengjøringsmiddel, eventuelt lunkent vann og litt eddik for å få bort tøffe flekker.

TIPS: Denne høytrykkspyleren fra Kärcher selges hos CDON til bare 5360,46

2. Rengjøring og automatisk vanning av blomsterpottene

Husk og vask alle potter og redskaper før bruk, for å unngå faren for at plantesykdommer overføres til nye planter.

TIPS: Bruk et automatisk vanningsystem i blomsterpottene dine. Automatisk vanning av potteplanter sparer deg for mye tid.

Denne kan du kjøpe hos 24Shop for 109- kroner:

3. Fjerne løv, rusk og rask

Så fort faren for frost er over, kan døde planter, løv og gammel nedfallsfrukt fra høsten ryddes bort fra både bed og plen. Husk at syke vekster må fjernes helt. Vil det fortsatt være kaldt en liten stund til der du bor, så kan det være lurt å vente til den verste kulda er over, siden kvister og løv fungerer som isolasjon og beskyttelse for plantene som enda ligger brakk. Litt løv og planterester kan med fordel ligge igjen mellom busker og stauder. Dette råtner og gir jorden næring.

TIPS: Kjøp en god hagerive, det gjør jobben mye enklere.

Dette kombisettet fra Gardena med kan du kjøpe hos CDON for 648,- kroner.

Hagerive fra Gardena.

4. Beskjæring av busker og trær

Beskjæring av busker og trær er viktig å komme i gang med før naturen for alvor våkner opp igjen etter vinterdvalen. Bruk skarpe, rene sakser eller sager, og snitt like ved stammen eller grenen. Pass på at det er tørt vær slik at snittflatene får gro. Når du har beskåret planten dine er det lurt å samtidig gi dem litt ny jord og gjødsel slik at de får en god start på den nye sesongen.

TIPS: En god hagesaks gjør jobben lettere… Denne fra Black + Decker hos 24 Shop koster 179 kr på salg

Redskapssett fra CDON


5. Begynn å luke!

Når det begynner å spire og gro i hagene våre, betyr det også at ugresset har satt i gang med å vokse. Vær tidlig ute med å luke, så får du mindre arbeid senere. Det er også lettere å fjerne ugress på våren, siden røttene ikke sitter like godt i jorden og de ikke har fått tid til å slå skikkelig rot.

TIPS: Bruk gode hagehansker til lukejobben. Det gjør arbeidet mye triveligere!

6. Vær forsiktig med plenen like etter snøsmelting

Gi plenen forsiktig stell når snøen smelter. Ta først i bruk riva for å fjerne gammelt gress, løv og mose når gresset har tørket opp.

7. Bruk plantejord med god kvalitet

7.Når plenen er ryddet, bedene rensket og pottene tømt for visne planter, er det på tide å friske opp med nye, grønne og blomstrende planter. Fyll potter med plantejord av god kvalitet, lecakuler og forskjellige vårplanter. Så tidlig i sesongen må du gå for frosttolerante blomster, som f. eks stemorsblomster, perleblomster og ranunkler. Husk at de må tilvennes gradvis for utendørsvær og sollys.

TIPS: Kjøp plantejord som allerede er tilsatt gjødsel. Da slipper du å tenke på gjødslingen selv.

8. Bytt jord på gamle planter

Dersom du har planter som står fra i fjor, bør du bytte jord og gjødsle. Den beste tiden for å dele og flytte stauder er tidlig på våren.

En skikkelig rensing og nedklipp på våren, litt gjødsel og vann i løpet av sesongen er alt som skal til for at du får et bed som blomstrer fra vår til sen høst.

Du liker nok disse