fredag, april 19, 2024

10 tips for å holde liv i hagen når du reiser bort

Populært

Sommeren er her. Det betyr at hagen ikke får viet like mye oppmerksomhet i perioden du er borte. Men du kan forberede den på å være mer alene enn den er vant til.

Sommerferien går av stabelen akkurat når vekstsesongen når sin høyde. Da er været på sitt varmeste, plantene på sitt vakreste og hagearbeidet som mest nødvendig. Det kan derfor være svært kritisk for hagen dersom man reiser bort et par uke.

– Legg til rette for at plantene ikke tørker ut, la plenen gro og gjør litt vedlikeholdsarbeid i forkant av ferien. Da vil hagen din ha bedre forutsetning for å holde seg fin gjennom sommeren, er tipset gartner Hans Jensen i Plantasjen gir til nordmenn på vei til hytta eller syden.

Relatert: Smart-løsningene som lar deg styre hagevanning og plenklipping rett fra en app

Vann er det mest kritiske når du er borte. Selv om du ikke har noen å alliere deg med i ferien trenger du likevel ikke bare krysse fingrene og håpe plantene overlever til du kommer hjem igjen.

– I mange tilfeller kan vi redusere plantenes behov for vann, ved at vi vanner godt, for så å dekke til jorden med gress eller bark. I tillegg reddes mange planter ved å vanne de godt før avreise, for så å sette de på et lunt og skyggefullt sted, forteller Jensen.

Relatert: Slik velger du riktig robotklipper

Dette er gartnerens ti tips til å holde liv i ferien når du er borte:

  1. Like før du reiser, luk ugress, beskjær og klipp det som er dødt. Da reduserer du konkurransen om tilgangen på vann.
  2. Vann plantene dine godt rett før du drar, og dekk til jorden med bark eller gress. Da holder jorda seg fuktig så lenge som mulig.
  3. Sett plantene i selvvannende potter. Det er det perfekte hjelpemiddelet som hjelper deg å vanne plantene mens du er på reise, ved å gi plantene en jevn vannforsyning. Du kan også benytte en selvvanningsinnsats.
  4. Benytt et smart vanningssystem for både blomstene og plenen. Dryppvanning er for eksempel et genialt vanningssystem som både er vannbesparende og som forbedrer plantehelsen ved at vanningen skjer direkte til røttene.
  5. Plasser plantene i skyggen for å minimere vannbehovet og fordampningen. På balkongen kan du sette plantene ned på gulvet for mer skygge, slik at de ikke tørker ut like fort.
  6. Noen planter kan ha godt av å plantes om for mer jord og fuktighet.
  7. Fjern eventuelle snegler før du reiser bort.
  8. Ikke klipp plenen kort før du reiser, da risikerer du at plenen tørker ut, jo lenger gresset er over jorden jo lenger går røttene ned under jorden og har da lettere ved at finne vann.
  9. Dekk bærbuskene med insektnett så fuglene ikke har spist bærene når du kommer tilbake fra ferie.
  10. Spør om naboen kan vanne eller sjekke hagen mens du er borte.
1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel