Et forskerteam fra Sveits er nå bokstavelig talt et skritt nærmere en ny grønn og alternativ energikilde.
Ifølge det danske nettstedet Videnskab.no omtaler The Guardian en ny teknologi der forskerne har funnet ut hvordan skritt kan gjøres om til elektrisitet. Resultatene er publisert i tidsskriftet Matter.
Les også: Slik får du glansen tilbake i tregulv og fliser
Helt konkret har forskerne utviklet en nanogenerator som best kan beskrives som en slags hamburder, der elektroder er burgeren og to trestykker er burgerbrødet: Når en person går på dette gulvet, aktiveres det og det produseres en mindre mengde elektrisitet.
Les også: Dette må du passe på når du pusser opp badet
Forskerne har satt sammen en prototype som er litt mindre enn et A4 -ark. I forsøkene ga det nok energi til å drive en LED -lampe og andre mindre elektroniske apparater som for eksempel en kalkulatorer.
Trebitene blir elektrisk ladet på grunn av kontakt og separasjon når de tråkkes på via et fenomen som kalles triboelektrisk effekt. Denne effekten oppstår når elektroner kan overføre fra ett objekt til et annet, ikke ulikt det som skjer når du lager statisk elektrisitet ved å gni en ballong mot håret.
Det vil nok fortsatt være behov for Hafslund og andre strømselskaper, for teknologien kommer nok ikke til å berge en gjennomsnittlig husholdning gjennom kalde og mørke vintre. Men, skriver Videnskab.dk, den kan potensielt brukes som en lokal energikilde som kan lade en rekke mindre apparater bare ved at folk som går rundt på gulvet.
– Tenk deg om man lager et slikt gulv, hvor mye energi som kan produseres av folk bare går, sier Guido Panzarasa som er en av forskerne bak eksperimentet.
Les også: Klassiske vaskefeil som i verste fall ødelegger gulvet
Han legger til at forskerteamet ønsket å demonstrere muligheten for å modifisere tre med relativt miljøvennlige prosedyrer for å gjøre det triboelektrisk.
– Gran er billig og tilgjengelig og har gunstige mekaniske egenskaper, sier han.
En av forskerne forklarer til The Guardian at det fortsatt er mye arbeid fremover før det blir mulig å skalere opp teknologien, så det er nok fortsatt mange år til en slik nyvinning blir å finne i byggevarehuset der man kjøper parketten sin.