mandag, juni 24, 2024

Strømsparing kan gi flere branner

Populært

Lader du el-sparkesykkelen eller mobilen uten tilsyn? Kjører du klesvask midt på natten, eller setter på vaskemaskinen før du drar på jobb for å spare strømutgifter? Det kan i verste fall føre til brann og store skader.

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, er bekymret for at folk følger enkeltes råd om å bruke strøm når den er billigst, som ofte er om natten.

Relatert: Millionskadene du enkelt kan unngå på hus og hytte

– Vi oppfordrer på det sterkeste til å ikke bruke elektriske apparater, som kjøre vaskemaskinen, lade el-sparkesykkel eller mobilen når du ikke er våken og til stede. Det kan gi konsekvenser langt utover et ødelagt batteri, sier Nielsen.

Eksplosive batterier

Brorparten av brannene Fremtind registrerer starter i elektriske apparater og anlegg. De siste tre årene har Fremtind registrert nær 3000 brannskader som har oppstått i elektriske artikler eller anlegg. Samlet erstatning på disse skadene er på over 62 millioner kroner.  

Relatert: Skjeggkre og veggedyr, nei takk! Slik unngår du problemet

– Vi ser nå en økning i branner som starter i vaskemaskiner, oppvaskmaskiner eller tørketromler, sammenlignet med i fjor. Vi tror årsaken er at svært mange var hjemme i hele 2020 og dermed kunne forhindre brann, sier Nielsen.

Én medvirkende årsak er at stadig flere har private el-sparkesykler og lader disse hjemme. Fremtind har registrert flere tilfeller av batterier som har eksplodert under lading samt tilfeller av at batteriene har eksplodert selv når de ikke står til lading.

Ha på nok varme i boligen din

En undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind viser at 6 av 10 nordmenn vurderer å senke varmen for å redusere strømforbruket. Det tyder på at mange synes strømmen er dyr og gjør tiltak for å redusere utgiftene sine.

Relatert: Slik sikrer du deg mot lynnedslag

 – Det kan være fristende å spare noen kroner, men det kan gi veldig store kostnader på et senere tidspunkt. Det er viktig å ha på tilstrekkelig med varme slik at rørene ikke fryser, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Fjorårets kalde vinter ga rekordmange skader og Fremtind registrerte over 1600 vannskader grunnet frost. Samlet erstatningssum på disse skadene var på over 46 millioner kroner. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel