tirsdag, juni 18, 2024

Slik unngår du å få gnagere på besøk

Populært

Høst og vinter er høysesong for mus- og rotteinvasjoner. Her er biologens eksperttips til hvordan du sikrer deg mot ubudne gjester.

Ferske tall fra Norsk Hussopp Forsikring viser at over halvparten av skadedyrtilfeller med mus og rotter skjer i perioden september til februar. Norsk Hussopp Forsikring er spesialister på skadedyr og forsikrer over 1,2 millioner norske boliger mot råte og skadedyr.

– Mus og rotter liker ikke kulden. Når høsten og vinteren kommer prøver de å finne varmere steder. Da kan du plutselig høre det krafse i veggene, eller i verste fall finne en hissig gjest i toalettskålen, sier biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring.

Kommer opp rørene

Hun forteller at mus og rotter kommer seg inn i hus på de utroligste måter.

– Mus kan skvise seg gjennom åpninger så små som 6 millimeter. I tillegg er de gode klatrere og kan ta seg opp i leiligheter flere etasjer over bakken, dersom de finner noe å klatre på, som for eksempel overhengende grener og planter.

Rotter trenger åpninger som er 12 millimeter store, men har til gjengjeld evne til å klore og tygge seg gjennom materialer.

– Rotter kan komme gjennom ventiler og luftekanaler. Rotter er også gode svømmere, så kloakk og rør er et vanlig inngangsparti for rottene, sier biologen.

Slik holder du gnagerne ute

Mus og rotter lever i naturen, og det er umulig å fjerne dem helt. Flere tiltak kan bidra til å hindre at gnagerne kommer inn i boligen. Mus og rotter beveger seg lite om de har tilstrekkelig med ressurser i omgivelsene. Rotter holder seg ofte innenfor en 8 – 30 meter radius, mens mus har en noe mindre aksjonsradius. Det viktigste du kan gjøre er derfor å skape et ugunstig miljø for rotter og mus.

– Gnagere trenger vann, mat og materiale for å bygge et bol. Ved å fjerne tilgang på én eller flere av disse forholdene gjør man det mindre attraktivt for gnagere å slå seg ned. Derfor er det viktig at du ikke har matrester liggende. Dette gjelder også utenfor boligen, hvor det er viktig med god søppelhåndtering.

– En annen ting å tenke på er hva du skyller ut i vask og do. Smør og fett som går ned i avfallsrørene kan tiltrekke seg oppmerksomhet fra rotter, sier Christiansen.

Tett boligen!

Den beste måten å holde gnagerne ute er ved å ha en tett bolig. Pass på at det ikke er hull og sprekker i vegger, dørkarmer og vinduskarmer. Tett hull i bakken og hull langs grunnmuren på utsiden. Overgangen mellom grunnmur og vegg er ofte utsatt, så her bør du være oppmerksom slik at dyrene ikke klarer å klatre opp og inn.

– Sjekk ytterkledning og pass på at den har musebånd. Luftkanaler og ventiler bør være dekket med finmasket netting. Om du har krypkjeller må du passe på at etasjeskille er tett, sier Christiansen.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel