tirsdag, juni 18, 2024

Psykolog: Strikking er fitness-trening for hjernen

Populært

Svært mange har oppdaget gleden ved å strikke. Når vi jobber med hendene føler vi en mening med livet og får et kick, forklarer ekspert.

Pandemien har fått mange til å begynne med eller gjenoppta håndarbeid, og selv om det ikke er like mye tid nå som hverdagen har kommet tilbake for de fleste, fortsetter mange med de nye hobbyene. Dette forteller Anne Kirketerp. Hun er utdannet psykolog og har skrevet doktorgrad om håndtverkspsykologi, der hun har undersøkt studert helsen. psykologiske effekter av håndarbeid og håndverk.

TIPS: Knit Pros nye merke Karbonz, er pinner med klasse. Med det lette men holdbare materialet karbonfiber, blir det pinner av meget høy kvalitet!

– Når vi holder på med håndarbeid kan vi bli så opptatt av det vi gjør at vi trekker pusten helt dypt og glemmer tid og sted. Det er ekstremt sunt for oss fordi kroppen kommer inn i et gir hvor den ikke fysisk kan produsere stresshormoner. Samtidig kan vi innen håndverk oppleve mikrosuksesser som frigjør dopamin. Hvis vi for eksempel endelig finner ut hvordan vi strikker masken som ertet, kan det gi oss en følelse av å være høye, forklarer Anne Kirketerp.

Relatert: 7 positive ting som skjer i kroppen din når du strikker
Relatert: Slik strikker du sokker

TIPS: Markør og rundeteller gjør det enklere å holde oversikt. Og hva er vel hyggeligere enn å kunne gi burt en vakker gave med merkelapp «Hand Knitted»?

Vanskelig å gi slipp når du først har blitt hekta

Kirketerp som er dansn har studert vanene til sine landsmenn. Antagelig er det ikke så helt ulike tall som det vi kan forvente å finne her hjemme. Mellom 20 og 25 prosent av danskene gjorde en eller annen form for håndarbeid før korona. Kirketerp anslår at tallet har vært så høyt som oppe i 40 prosent da samfunnet var stengt ned, og trolig vil 30 prosent fortsette med håndarbeid.

Relatert: Strikk til hunden
Relatert: Fire lune gensere du strikker i en fei

TIPS: Järbo har flere kvalitetssett med endepinner og strømpepinner. Maskene glir lettere på metall, så dersom strikking er en ny hobby kan slitesterke bambuspinner være noe å vurdere. Bambuspinner egner seg til de fleste typer garn.

Ifølge håndverkspsykologen er håndarbeidsgleden faktisk avhengighetsskapende:

– Når man først har prøvd å komme inn i denne flyten, hvor vi glemmer tid og sted, og får kicket det gir, lengter man etter det. Det er mange som ikke lenger har så mye tid som under koronaen, men de velger håndarbeidet sitt fremfor fjernsynet nå, rett og slett fordi de bare vil ha flytopplevelsen og kicket igjen, sier Kirketerp.

TIPS: Med Strikkefutteral og mønsterholder har du orden på strikkesakene.

Fitness for hjernen

I Finland, hvor skolebarn gjentatte ganger får toppkarakterer i OECD-undersøkelser, er håndarbeid en fast del av skolens læreplan, og over 60 prosent av den finske befolkningen gjør en eller annen form for håndarbeid på fritiden.

– Å oversette et bilde fra hodet til noe fysisk med hendene er noe av det mest komplekse hjernen kan utføre. Det er en kompleks problemløsning som de bruker håndarbeidet til på skolene i Finland, sier Anne Kirketerp.

TIPS: Utskiftbare kvalitetspinner fra KnitPro laget i eksklusivt Symfonie-tre. Settet oi kunstlærskrin til venstre har runde pinner. Settet til høyre har firkantet form som gjør det enkelt for alle som strikker, nybegynner som erfaren, å strikke med de. Den firkantede formen på pinnene gir et enklere og mer behagelig grep om pinnene og man blir mindre sliten i hånd og fingre. Begge settene har eksklusiv utforming.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel