tirsdag, september 28, 2021

Svært mange gjør denne feilen – slik vasker du kjøkkenbenken for ikke å bli syk

Populært

Forskere har undersøkt når folk vasker kjøkkenbenken, og om overflater som ser rene ut, faktisk er det. 

Aftenposten forteller at forskere ved matforskningsinstituttet Nofima har gjennomført en studie der de sjekker om kjøkkenbenken er ren om den ser ren ut, og når man bør vaske benken.

Til studien laget forskerne matsøl med ingredienser som finnes i de fleste kjøkken: most kylling, vaffelmiks og isbergsalat. Det at forskerne valgte nettopp disse tre varene skyldes at denne maten kan inneholde Campylobacter og Salmonella – bakterier som kan gi alvorlig matforgiftning.

Matsølet ble så blandet i tre ulike konsentrasjoner med vann. Dette for å se om det holder at man faktisk kan se med det blotte øyet at kjøkkenbenken er ren før man lager mat på den, eller om det kan lønne seg å tørke over en ekstra gang. 

Vask kjøkkenbenken også FØR du lager mat

Fasitsvaret er at det ikke holder at det ser rent ut. Rapporten fra forskerne viste at selv matsøl som man ikke ser, kan inneholde så mye bakterier at man kan bli syk.

Deretter blandet forskerne inn Campylobacter og Salmonella i matsølet. Deretter lot de det tørke på en overflate. Her fant de ut at hvis overflaten er ren, så dør bakteriene ganske raskt. Men hvis de er i matsøl, lever de lenger. 

Man bør vaske kjøkkenbenken før og etter man har laget mat. Foto: Canva

– Bakteriene dør over tid, men man kan ikke vente flere dager mellom hver gang man bruker kjøkkenet. Derfor er det best å gjøre rent med en gang. Det beskytter mot sykdom, sier forsker Trond Møretrø i Nofima til Aftenposten. 

Av de personene som er spurt om renhold på kjøkkenet svarte 73 prosent at de vasker kjøkkenbenker og skjærefjøler etter matlaging. Dette er også det Nofima-rapporten slo fast var best. 

– De som bare vasker når de synes det ser skittent ut, bør vurdere å endre rutinen, sier Møretrø.

Husk at en mikrofiberklut er svært effektiv for rengjøring. Nedenfor har vi samlet noen gode tilbud fra norske nettbutikker på mikrofiberkluter:

1,204FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel