mandag, juni 24, 2024

Skiftet til sommerdekk? Ikke glem dette

Populært

Selv om du har gjort alt riktig under hjulskiftet, kan du gå på en smell etter noen kjørte mil.

– Løse hjulbolter kan gi deg ubehagelige overraskelser. I verste fall kan hjulet falle av bilen, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, i en pressemelding.

Det er viktig at boltene skrus til med riktig moment som det heter. Hva det er finner du i instruksjonsboka. Til det trenger du en momentnøkkel som du får kjøpt i en bilrekvisitabutikk

Hjulboltene kan nemlig løsne litt etter de første milene. Derfor er det viktig å gå over og sjekke at boltene sitter ganske raskt etter hjulskiftet. Dette gjelder også hvis du har fått hjelp på for eksempel et verksted eller et dekkhotell til å få på sommerdekkene.

– Det er viktig at boltene skrus til med riktig moment som det heter. Hva det er finner du i instruksjonsboka. Til det trenger du en momentnøkkel som du får kjøpt i en bilrekvisitabutikk, rådgir Sødal. – Har du ikke momentnøkkel kan du bruke et hjulkryss eller en latmannsarm. Stram boltene til de sitter, men ikke til det knirker, fortsetter han.

Slik oppdager du at hjulboltene er løse

Når du har lagt om til sommerdekk på bilen er det lurt å være ekstra påpasselig de første milene du kjører. Det er ganske enkelt å merke at hjulboltene er løse før det går helt galt og et hjul faller av bilen.

– Følg med om du merker at det rister i bilen eller at du kjenner at rattet vibrerer. Merker du dette, stoppe du ved første anledning og strammer til boltene, sier Nils Sødal.

Riktig stramming er viktig

Hjulboltene løsner hovedsakelig fordi de er skrudd til for svakt. Men det kan bli trøbbel om de er skrudd til for hardt også.

– Skrus hjulboltene til for hardt, kan de faktisk knekke. Det kan føre til det samme, nemlig at hjulet i verste fall kan falle av. Så å skru til hjulboltene med riktig moment er viktigere enn du tror, avslutter Nils Sødal.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel