Slik velger du riktig biff

av Helene

Biffkjøtt er fellesbetegnelsen for det møre kjøttet fra storfe, og som kan stekes som biff eller hel filet. Det kan være en fordel å vite forskjellen på de ulike delene, da de varierer noe i mørhetsgrad og tilberedning.

– Hvilket biffstykke du skal velge, avhenger litt av hva du skal lage, hvordan det skal tilberedes, og hvor mange du skal lage det til, sier Anette Hansen, matfaglig ansvarlig i MatPrat, som er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

MatPrat er en merkenøytral tjeneste som jobber på oppdrag fra den norske egg- og kjøttproduserende bonden.

Indrefilet

Indrefileten sitter på innsiden, og helt bakerst på oksekammen. Indrefileten er det møreste kjøttet på dyret. Kokker deler indrefileten opp etter et visst mønster.

Relatert: Frisk, lett og sommerlig potetsalat

Den er ypperlig til biffer, den kan stekes hel, eller brukes til sauté (biffgryter).

Indrefilet egner seg selvfølgelig også meget godt til helsteking, enten i ovn eller på grillen.

Ytrefilet

Ytrefileten sitter på ryggens ytterside og strekker seg fra låret og langt fram på ryggen. Den er jevnt tykk hele veien og er derfor lett å dele opp i biffer, ca. 2 cm tykke – da blir det fine biffer.

Relatert: Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren

Ytrefilet egner seg også til helsteking, enten i stekeovn eller på grillen.

Entrecôte

Entrecôte er den saftigste og mest smakfulle biffen. Entrecôten sitter foran på ryggen, og er en forlengelse av ytrefileten.

Relatert: Biff med Bendi: Bocuse d’Or-medaljisten deler tips for en perfekt biff

Der entrecôten slutter starter høyryggen (som er utmerket gryte- og suppekjøtt).

Entrecôte er ofte et godt kjøp. Det er mørt kjøtt med mye smak, takket være godt med isprengt fett. De største og feteste er de beste!

Entrecôte skjæres opp i 1,5 – 2 cm tykke biffer eller brukes til helsteking.

Mørbrad

Mørbraden sitter øverst på låret, der ytre- og indrefileten ender. Det er finfibret og mørt kjøtt som er utmerket til biff, ofte helt på høyde med ytrefilet og entrecôte!

Relatert: Lun aubergingrateng

Kan stekes hel til roastbiff, i skiver til biff, eller som biffstrimler.

Du liker nok disse