lørdag, april 20, 2024

Liker du iskaldt soverom? Da må du være klar over dette…

Populært

Temperaturforskjell i et kaldt soverom kan skape kondens og mugg, og dermed være skadelig for huset.

Om du liker å ha det kaldt på soverommet er du ikke alene. Helsedirektoratet anbefaler ifølge NRK at temperaturen på soverommet bør ligge på 14 grader, eller maksimalt 18 grader.

Resten av boligen bør heller ikke være for varm. Innetemperaturen bør ligge på rundt 20 grader. 

– «Tjue er bra for hue», sier seniorrådgiver Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet.

Les også: Temperaturen på soverommet har stor betydning for en lang rekke ting

Men om temperaturforskjellene blir for store, er heller ikke det bra. Et rom med kald luft kan nemlig skape store problemer både for deg og helsen din, skriver Vi i Villa.

Dersom temperaturen på soverommet er mer enn 5 grader eller kaldere enn resten av boligen, vil det sannsynligvis oppstå fukt og kondens på overflatene.

Les også: Slik holder du soverommet friskt med bakepulver

Kondensdannelsen er nemlig uunngåelig når den varme luften fra de andre rommene trekker inn mot det kalde soverommet. Og du kan heller ikke forhindre dette ved å lukke døren til soverommet.

Kondens er ikke farlig i seg selv. Problemet oppstår hvis den blir liggende og over tid forårsaker fukt og muggsopp.

Så dersom du liker å få den svale natteluften inn, bør du skru temperaturen opp igjen om morgenen, slik at soveromstemperaturen holder 18 grader om dagen.

Den danske nettsiden Idenyt.dk har ifølge Dagbladet følgende tips til hvordan du skal få god luft på soverommet:

Luft før sengetid: Du kan med fordel lufte ut av rommet i 10-15 minutter før du legger deg. Sørg for at det er gjennomtrekk.

Om du sover med åpent vindu: Temperaturforskjellen mellom luften ute og inne bør ikke være ekstrem. Du bør ha vindu lukket på natten gjennom de kalde vintermånedene.

Luft om morgenen: Det er også viktig å lufte godt hver morgen, da slipper du ut fukten som har oppstått i løpet av natten. Dette gjelder særlig i vintermånedene, om du sover med lukket vindu.

Tørk fukt av overflater: Hvis det har dannet seg kondens på vegger og vinduer i løpet av natten, tørk det av så ikke fukten trekker inn i byggematerialene som på sikt kan danne fuktsopp.

Skru opp varmen på dagen: Det er greit at soverommet ikke er like varmt som de andre rommene – så lenge temperaturforskjellen ikke overstiger 5 grader.

Avstand mellom seng og yttervegg: La seng og andre møbler stå cirka 10 centimeter fra veggen. Luft mellom vegg og møbler minsker risikoen for muggsopp.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel