lørdag, desember 9, 2023

Slik steller du for plantene som overvintrer inne

Populært

Med enkelte grep øker du sjansen for at plantene som overvintrer inne fortsatt er fine når våren kommer.

Trerrassetrær som palmer, sitrus- og oliventrær kan overvintre inne. Det kan også blomster som fuchia og pelargonia.

Det er tre forhold som er viktige å tenke på: Lys, temperatur og vann.

Det er viktig at det er frostfritt der plantene overvintrer. De skal stå kjølig og uten for store temperatursvingninger. Har du en garasje med litt lunk, et ubrukt gjesterom eller en kjeller, er dette fine steder for plantene dine.

Plantene trenger også litt vann så de ikke tørker ut, men det er viktig å holde jorden relativt tørr. Er det for fuktig risikerer du at det går råte i røttene. Normalt holder det å vanne litt et par ganger i måneden.

Gjennom vinteren skal du ikke gjødsle de overvintrende plantene dine. Dersom du har oliventrær er det helt normalt at det drysser litt blader fra dem gjennom vinteren, det er ikke et tegn på at de trenger mer næring.

Mens plantene våre klarer seg fint med begrenset vann og lav, jevn temperatur et eller annet sted mellom 5 og 15 grader, så er det en ting som er helt livsnødvendig for dem: Lys. Hvis plantene selv får velge liker de minst 12 timer med lys. Det rimer ikke så godt med norske vintre. Fra oktober til mars er det dermed en stor fordel for mange av plantene våre med ekstra vekstlys.

Med ekstra vekstlys så blir det også mer fleksibelt for deg hvor du oppbevarer plantene gjennom vinteren. Dersom du har godt vekstlys for dem, så kan plantene overvintre et sted med svært begrensede lysforhold.

Vekstlys er dessuten kjekt om du skal igang med forkultivering, som du kan starte med for flere planter allerede rett over nyttår.

50W vekstlampe LED

En lampe av langt høyere kvalitet enn hva som ellers finnes på markedet i dette prissegmentet. Den leverer perfekt vekstlys til alle planter – hvor den er optimert til kun å lyse med akkurat bølgelengder plantene har bruk for. Designmessig framstår den kjempefin, med buede kanter og lekker finish. Pris hos LEDlyskilder: 660,- (per 3. november 22)

300W vekstlampe LED

En lampe av langt høyere kvalitet enn hva du ellers finner på markedet i dette prissegmentet. Den leverer et perfekt vekstlys til alle planter – hvor den er optimeret til kun å lyse med akkurat de bølgelengdene, plantene har bruk for. Pent design, med buede kanter og fint finish. Pris hos LEDlyskilder: 2023,- (per 3. november 22)

LEDlife Helios vekstlampe 150W, IP65

Denne vekstlampen har passiv kjøling. Det betyr at det ikke er påmontert en vifte, noe som innebærer at den er helt stille. 
Dette gjør den ideell til bruk i f.eks. private hjem, drivhus eller kjeller. Lampen er en fullspektrum vekstlampe, slik at planterne får det lys de har bruk for, samtidig som lyset er hvitt.

Lampen henges opp i medfølgende justerbart oppheng. Du kan stille lysstyrken direkte på lampen, med den innebygde 1-10V dimmeren, helt ned til 10 prosents lysstyrke. Flere lamper kan kobles sammen via medfølgende samleskinnen. Pris hos LEDlyskilder: 2495,- (per 3. november 22)

LEDlife 18W Philips LED vekstarmatur

Høykvalitets profesjonelt LED-vekstarmatur med Philips LED. Fullspektrum vekstarmatur med hvitt lys med høy RA verdi, slik at plantene får de rette vekstbetingelser uten at lyset fremstår rosa. Vekstarmaturet gir et kraftig lys i forhold til størrelsen, og monteringsbraketter på armaturet gjør det lett å montere. Det er lett å forbinde flere vekstarmaturer. og opptil 20 armaturer kan seriekobles. Armaturet tilsluttes til strøm via strømkabel som kjøpes separat. 1 strømkabel kan maksimum gi strøm til 20 armaturer. Pris hos LEDlyskilder: 414,- (per 3. november 22)

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel