mandag, juni 24, 2024

Kraftig fall i boligprisene i oktober

Populært

Boligprisene sank med 1,9 prosent i oktober 2022. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent.

Boligprisene i Norge har så langt i 2022 steget med 4,7 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 328 496 kroner ved utgangen av oktober.

– Boligprisene fortsetter den svake utviklingen fra september og falt ytterligere med 1,9 prosent i oktober. Prisfallet skyldes i hovedsak at renten er blitt satt kraftig opp gjennom året, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Han legger til at dersom Norges Bank følger rentebanen sin, så vil husholdningenes renteutgifter omtrent ha doblet seg gjennom 2022.

Relatert: 4 av 10 tror boligprisene faller det neste året
Relatert: Grønt boliglån gir ofte bankens laveste rente – sjekk om boligen din kvalifiserer

– Utviklingen i september og oktober illustrerer hvor rentesensitivt det norske boligmarkedet er, og vi vil anmode Norges Bank om å gå mer forsiktig frem heretter, sier Lauridsen.

Norges Bank har et tredelt mandat, der finansiell stabilitet også i boligmarkedet er ett av dem. Lauridsen påpeker at Norges Bank derfor i tillegg til inflasjonsmålet også skal ta hensyn til finansiell stabilitet og høy produksjon og sysselsetting.

– Inflasjonsmålet er dessuten fremadskuende, som betyr at Norges Bank ikke nødvendigvis skal være så aggressive i rentesettingen som det vi har sett gjennom andre halvår av 2022, mener han.

Omsetningen er omtrent som i 2019

I oktober ble det solgt 7.973 boliger i Norge, noe som er 8,2 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021.

Så langt i år er det solgt 81.062 boliger i Norge. Det er 9,3 prosent færre enn i samme periode i fjor.

I oktober ble det lagt ut 10.447 boliger for salg i Norge, noe som er 7,7 prosent flere enn i samme måned i 2021.

Så langt i år er det lagt ut 92.131 boliger for salg. Det er 1,8 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Omsetningen i boligmarkedet er nå tilbake på pre-pandemiske nivåer. Vi venter at totalomsetningen i boligmarkedet i Norge i 2022 vil ende på nivå med 2019. Nå som pandemien er over, kan det konstateres at pandemien utløste ekstra mye flytting i Norge, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 29 dager å selge en bolig i oktober som er det samme som i september. Raskest salgstid har Bergen med 19 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 37 dager.

– Sammenlignet med tidligere år går det fortsatt raskt å selge en bolig i alle deler av landet, sier han.

Mener mye ligger i myndighetenes hender nå

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i oktober hadde Follo hvor prisene steg med 0,3 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Oslo og Hamar m/Stange med en sesongkorrigert nedgang på 1,9 prosent.

Den sterkeste utviklingen hittil i år har Kristiansand med en oppgang på 9,1 prosent etterfulgt av Stavanger m/omegn på 7,8 prosent og Drammen m/omegn med 7,3 prosent.

Svakest utvikling så langt i 2022 har Oslo med en oppgang på 2,9 prosent.

– Det var en svak utvikling i de fleste områder i Norge i oktober. I en del områder, spesielt Oslo, var det svært svak utvikling i oktober. Vi venter at den svake utviklingen i boligmarkedet vil fortsette ut året og det er ikke usannsynlig at boligprisutvikling i Norge i 2022 vil ende rundt 0 prosent, sier Lauridsen.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel