fredag, september 29, 2023

Husk dette, nå kommer frost og snø!

Populært

Er du av typen som aldri rydder bort utemøblene? Du er ikke alene. Men det kan være dyrt å la dem stå ute.

Hele 6 av 10 nordmenn tar inn utemøblene for sent. Dette kommer frem i en undersøkelse Kantar har gjort for Byggmax.

Nå kommer det minusgrader over store deler av landet og i ytterste konsekvens kan hagemøblene sprenge. Ved å ta inn møblene for sent risikerer du at møblene går i stykker og at du må kjøpe nye møbler igjen neste år. 

Høstvask når det er varmt 

Mange går med drømmer om milde dager og kvier seg for å pakke bort utemøblene. Da risikerer du at utemøblene utsettes for unødvendig slitasje.  

– Mitt beste tips er å gjøre de «kjedelige» tingene så fort som mulig. Utemøbler tåler litt vær og vind, men for å unngå unødvendig slitasje må de tas godt vare på, sier Niklas Hamberg, Norgessjef i Byggmax. 

Relatert: Slik velger du de riktige hagemøblene
Relatert: 10 ting du må gjøre med huset før vinteren kommer

Han forteller at de alltid anbefaler å vaske hagemøblene før de settes bort for sesongen, og da er det en fordel at det ikke er for kaldt i lufta.

– Vann tar knekken på alt og du risikerer frostspreng. I ytterste konsekvens kan hagemøblene dine sprenge, sier Hamberg.

Smart stell og oppbevaring 

Hvis du behandler hagemøblene riktig, kan de vare i flere tiår. Ved å reparere småskader med en gang de oppstår og ha gode rutiner for større vedlikehold, så øker du levetiden på møbelet betraktelig.

Særlig møbler av tre krever vedlikehold og gjennomtenkt lagring. 

– Utemøbler av tre bør behandles med treolje og lagres på et passe varmt sted med god gjennomstrømming av luft. Dersom varmen er for høy kan treverket tørke ut. For my fukt kan gjøre at treverket råtner, fortsetter Hamberg. 

Relatert: Slik steller du hagemøblene for vinteren
Relatert: 7 hagebenker vi falt pladask for

Utemøbler av plast kan gjerne lagres ute under en solid presenning som ikke ligger helt inntil møblementet. Det er i tillegg viktig å huske på takras når du finner lagringsplass. 

– Hvis du tar godt vare på møblene dine, så holde de lenger. Det er utelukkende positivt å fikse og ta vare på det du har nå som øvrige kostnader skyter i været, sier Hamberg. 

Byggmax har også seks hagemøbeltips for høsten:

1. Vekk med vannet  

Vann tar knekken på alt og du risikerer frostspreng. Vann som fryser utvider seg og kan sprenge alt det fyller. Mye fukt er også grobunn for sopp og råte. 

2. Vask rent  

Vask alltid møblene før vinterlagring. Bruk riktig såpe til riktig materiale og unngå å bruke høytrykkspyler, da høyt trykk fører til mer slitasje.

Plastmøbler rengjøres best med mild såpe og varmt vann. Butinox kraftvask egner seg godt til møkkete møbler, men kan etse metaller og spesielt møbler av aluminiumen.  

3. Fjern mugg og sopp  

Alvorlig mugg og soppangrep kan behandles med klorinløsning. Fukt en klut og la den ligge litt på treverket. Virker ikke dette må du frem med sandpapiret for å slipe det bort.  

4. Hold liv i treverket  

Treverk er i konstant endring, det puster, suger vann og tørker ut. Treverk bør derfor vedlikeholdes ved hjelp av olje, beis eller maling. Noe treverk tåler klima godt. Behandles ikke teak vil møblene få et gråaktig patinert ytre, mens veden inni er frisk. Husk uansett å vaske og skylle treverket. Tørre og sprukne overflates bør slipes.  

5. Reparer  

Reparer småskader når de oppstår og ha gode rutiner for større reparasjoner. Plastmøbler med nedbrutt overflate kan restaureres med plastrensemiddel og poleringsstålull, eller de kan spraymales. Husk maske. Vask først og avfett plasten. Malte tremøbler kan pusses, grunnes og males med en halvåpen maling som slipper ut fuktighet, uten å flasse.  

6. Lagre  

Det beste er å lagre hagemøbler tørt, mørkt og kjølig. Bra med lufting, men uten eksponering for vær og vind, kan sikre at du både får det tørt og kjølig.

En solid presenning kan gjøre nytten, men pass på at vann og snø renner av, og at særlig tremøbler ikke eksponeres mot marken.

Jo tidligere du setter møblene til lagring, jo bedre er det for holdbarheten. Vintervær er møbelets verste fiende. 

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel