tirsdag, juni 18, 2024

Ikke lenger mulig å selge boligen «som den er»

Populært

Frem til i dag har det vært vanlig å selge boliger med et «som den er»-forbehold. Det blir det slutt på fra 1. januar. Sjekk hva det betyr for deg som skal selge bolig.

Fra 1. januar kan du ikke lenger selge boligen «som den er». Det betyr i praksis at boligselger blir ansvarlig for alle feil og mangler ved eiendommen, også skjulte.

– Ikke alle har kompetanse til å vite alt om egen bolig. Derfor blir det svært viktig med en grundig og godt dokumentert gjennomgang av bygningssakkyndig (tidligere takstmann), sier Finn Christian Hovde-Hagen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Hovde-Hagen er fagspesialist på boligselgerforsikring.

Les også: Folk dropper å lese forsikringsvilkårene

– En tilstandsrapport etter den nye forskriften vil være en betryggelse for deg som selger, fordi du ikke er ansvarlig for de feilene og manglene som opplyses om i rapporten, sier Hovde-Hagen.


Dette er de viktigste endringene ved boligsalg og -kjøp

 • Slutt på å selge boligen “som den er”
  En brukt bolig har en mangel dersom den avviker fra «det kjøperen kunne forvente» og dette ikke står beskrevet i tilstandsrapporten.
 • Strengere krav til bygningssakkyndige (takstmenn) og tilstandsrapport
  Det stilles strengere krav til bygningssakkyndige samt utformingen av tilstandsrapporten.
 • Undersøkelsesplikten strammes inn
  Kjøper kan ikke kreve erstatning for forhold som er beskrevet i tilstandsrapporten eller annen dokumentasjon.
 • Det skal mindre til før noe er en mangel
  Beløpsgrensen for at kjøper kan kreve erstatning vil bli lavere (10 000 kroner).

Fra og med 1. januar 2022 må alle tilstandsrapporter på boliger til salgs være i henhold til den nye forskriften, for at selger skal oppfylle opplysningsplikten sin.

Les også: Millionskadene du enkelt kan unngå på hus og hytte

–  Til lovendringene er det laget en forskrift som bestemmer hvordan en tilstandsrapport skal utformes. Det gir både selger og kjøper en mye bedre tilstandsrapport, som vil gi den informasjonen man trenger før en bolighandel, sier Hovde-Hagen.  


Blir «billigere» å klage på feil

Den nye loven innebærer også at det skal mindre til før noe kan kalles en mangel. Tidligere måtte kostnadene for mangler tilsvare om lag fem prosent av kjøpesummen, men med ny lov settes beløpsgrensen til 10 000 kroner.

Les også: Skjeggkre og veggedyr, nei takk! Slik unngår du problemet

– Det betyr ikke at du automatisk får erstatning om du oppdager en mangel til 10 000 kroner eller mer. Er dette en feil eller mangel boligkjøper burde ha forventet, for eksempel med tanke på boligens alder, eller som er oppdaget selv før kjøpet, ligger også ansvaret hos kjøper selv, avslutter Hovde-Hagen. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel