lørdag, desember 9, 2023

Lysstoffrør fases ut i 2023

Populært

EU har vedtatt å fase ut flere typer lysrør som er vanlige å bruke både hjemme og på arbeidsplasser. Lysrørene EU faser ut inneholder kvikksølv.

I 2012 trådte forbudet mot glødepærer i kraft. Hensikten var å få ned strømforbruket og energieffektivisere belysningsanlegg.

I likhet med glødepæreforbudet blir mange lyskilder, som omtales som tradisjonelle lyskilder (ikke LED), forbudt i løpet av 2023.

Miljø- og helseskadelig kvikksølv

Denne gangen er det innholdet av kjemikaliene nevnt over, da spesielt kvikksølv, som er utløsende for forbudet.

Kvikksølv er svært helse- og miljøskadelig, og har lenge vært forbudt i en rekke elektriske og elektroniske produkter, også i mange lyskilder. Noen kvikksølvholdige lysrør og sparepærer har imidlertid vært unntatt fra forbudet fordi det har manglet alternative lysrør.

Lysrørene og sparepærene som nå fases ut er av de mest vanlige vi bruker. Vi finner de igjen på kontorer og arbeidsplasser, i skoler og i hjemmet. De brukes også i industri. I dag finnes det gode, kvikksølvfrie alternativer, blant annet LED-lysrør og LED-pærer.

– Det er en veldig god nyhet for helse og miljø at lysrørene med kvikksølv forsvinner fra markedet og etter hvert fra boliger, arbeidsplasser og andre bygg. Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene vi kjenner til. Miljødirektoratet deltar aktivt i arbeidet i EU og globalt med å regulere kvikksølv og andre farlige stoffer, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Disse lysrørtypene skal fases ut i 2023

Lysrørene listet opp nedenfor fases ut i løpet av 2023. Etter 23. februar og 23. august 2023 blir det forbudt å sette nye lysrør av disse typene på markedet i EU/EØS-landene.

Forbudet omfatter disse lysrørtypene:

  • T2-lysrør (utløper februar 2023)
  • T12-lysrør (utløper februar 2023)
  • Kompaktlysrør (CFL) (utløper februar 2023)
  • T5-lysrør (utløper august 2023)
  • T8-lysrør (utløper august 2023)

Ikke nødvendig å skifte ut lysrør man har

Så lenge lysrørene er hele er det ingen fare å bruke de man allerede har hjemme eller i andre bygg. Det er først hvis et lysrør knuser at man skal være forsiktig.

Når lysrørene skal kastes er det imidlertid viktig å levere dem til godkjent mottak for spesialavfall. Alle forhandlere og kommuner er pliktig å ha dette.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel