Ostefondue er sosial kosemat, lett og lage og utrolig godt!
Mange har et fonduesett de har fått i julegave en eller annen gang stuet vekk innerst i skapet. Hvis du er en av de, så ta det heller frem og inviterer venner og familie på en hyggelig kveld. Gjør du det kommer du til å angre på at fonduegryten har stått bakerst i kjøkkenskapet i alle disse årene…
Ordet fondue kommer fra det franske ordet «fondre», som betyr å smelte. Og det er essensen av sveitsernes nasjonalrett: Smeltet ost.
Ikke ulik enkelte av våre egne vinter-retter, bærer også den sveitsiske fonduen preg av at det før i tiden var betydelige utfordringer rundt det å lagre mat. Mens vi har røyket, syltet, gravet, tørket, saltet og speket så har sveitserne strukket ressursene sine ved å dyppe gammelt brød i smeltet ost og vin.
De aller første oppskriftene på fondue dukket opp i kokebøker fra det 18. århundret. Her ble imidlertid retten kalt Gruyère, etter den sveitsiske osten som benyttes i retten.
Det finnes mange varianter av fonduen. En populær er «moitiè-moitiè», eller halvt-halvt. Der man blander like mengder Gruyère med Vacherin Fribourgeois. Noen steder er det Gruyère blandet med Appenzeller, mens i Bern er det populært å blande Gruyère og Emmentaler.
Ingredienser
1 fedd hvitløk, delt i to
290 ml hvitvin
1 ts sitronsaft
225 g revet emmentalerost
225 g revet gruyère ost
1 ts maisena
1 ss kirsch (valgfritt)
Brødbiter i terninger, til dypping
Slik gjør du
Gni innsiden av fonduegryten med hvitløken.
Tilsett vin og sitronsaft i fonduegryten. Varm opp til det koker. Senk varmen og rør gradvis inn ostene til de er smeltet. Pass på å røre hele tiden.
Hvis du bruker kirsch, blander du den med maisenna – men du kan fint erstatte kirsch med vann. Tilsett dette i osteblandingen og varm forsiktig til blandingen er jevn. Pass på at det ikke koker, da brenner fonduen seg.
Ha brødterningene på fonduestengene, dypp og nyt.