34
Blomkålgrateng med skinke og ost er en nydelig og enkel rett som passer perfekt til lunsj, middag eller kveldskos. Den er kremet, smakfull og proppfull av gode ingredienser. En familievennlig klassiker som garantert vil falle i smak!
Denne gratengen er ikke bare enkel å lage, men også en perfekt måte å bruke opp rester på! Prøv den med forskjellig ost eller legg til andre grønnsaker for ekstra smak.
God middag!

INGREDIENSER
1 stk blomkål
1 stk løk
5 dl vann
1 stk hønsebuljongterning
200 g røkt skinke i terninger
Saus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl kraft (fra blomkålvannet)
3 dl melk
180 g cheddar, revet
Salt og nykvernet pepper
SLIK GJØR DU
- Forvarm stekeovnen til 230-250 °C.
- Del blomkålen i store buketter. Stilk og blader kan hakkes. Grovhakk løken.
- Kok blomkål og løk i vann tilsatt buljongterning til det så vidt er mørt. Sil av og ta vare på kokevannet.
- Bland blomkål, løk og røkt skinke i en ildfast form.
Saus:
- Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Rør inn melet og spe med melk og kraft under omrøring til en jevn saus.
- La sausen koke i noen minutter. Trekk kjelen av varmen og rør inn revet cheddar.
- Smak til med salt og nykvernet pepper.
- Hell sausen over blomkål- og skinkeblandingen i den ildfaste formen.
- Sett formen midt i ovnen og stek til sausen bobler og begynner å få farge, ca. 20-25 minutter.
- Server varm, gjerne med en frisk salat eller godt brød ved siden av.
Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram