tirsdag, november 30, 2021

Blåser nytt liv i lampeikon fra 1930-tallet

Populært

Norske designlamper fra midten av 1900-tallet blir nå blåst på nytt på Hadeland Glassverk

Tidligere lampemodeller datert tilbake til 1930-1960-tallet ble på nytt satt i produksjon ved Hadeland Glassverk vinteren 2018.

I tillegg til å tegne lamper for private hjem, tegnet designere på den tiden også belysning og utsmykning for offentlige bygg i Norge og utlandet.

Les også: Inspirasjon: Fire helt forskjellige rom i den samme lys blå fargen

Noen av de mest kjente prosjektene datert tilbake til den tid er de 87 lysekroner til Kennedy Center Concert Hall i Washington DC, lysekroner til Det kongelige slott i Oslo og lysekroner i Centennial Concert Hall i Canada.

Arkivlampe

Den eldste og mest ikoniske lampen Arkiv 4006 ble første gang produsert 1932 og har en unik form.  Arkivlampene er designet av de norske industri- og lysdesignerne Jonas Hidle, Arnulf Bjørshol og Kjell Munch.

Den opprinnelige formen, en pendellampe, finnes i tre størrelser og lanseres nå også som både bord- og gulvlampe. Lampene fås i fire farger; hvit, hvit matt, røkgrå, og kakao.  

Norsk produksjon – et bærekraftig valg

Etterspørsel etter norsk produksjon er stor, og lampene produseres og ferdigstilles på Hadeland Glassverk.

Les også: Høsten byr på myke nyanser – interiørdesigneren viser deg hvordan du styler dem

Det er mange som vet at produktene munnblåses, likevel er mange av oppgavene ikke like synlige.

Produksjonen av en lampe inkluderer ti arbeidsstasjoner før produktet er ferdigstilt, og alt gjøres på Hadeland Glassverk.

Foto: Dag Sandsven, Hadeland Glassverk

Treformen glassmassen blåses i blir skjært ut av en snekker, glassmassen munnblåses med over 250 år gamle teknikker, og avkjøles på saktegående rullebånd, før de grovslipes, finslipes, poleres, graveres, vaskes og pakkes.

Les også: Myk opp de strenge høstnyhetene med bjørk, furu og bomull

Dette bidrar til lokale arbeidsplasser, og lampesatsningen satte mange glassblåsere tilbake i arbeid. Råvarene som benyttes er resirkulerbare, som betyr null svinn. Samtidig brukes fortrinnsvis ren elektrisk kraft til produksjon. Verdi skapes ved å skape produkter av råvarer. 

1,199FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel