tirsdag, november 30, 2021

Ny designer bak de tradisjonelle juleplattene

Populært

Juleplattene fra Porsgrunds Porselænsfabrik er kjære samleobjekter, og et tegn for mange på at julen nærmer seg.

Nå avslørere Porsgrund hva som blir årets juleplatte og julekrus for 2021 – og nytt i år er også en julekule med samme dekor!

– Hvert femte år bytter vi designer på juleplattene, og i fjor hadde Lisbeth Lutnæs sitt siste design. Med årets dekor, starter en ny femårsperiode med en ny designer, og det er Cathrine Kirkerud som tar over stafettpinnen, forteller Porsgrunds Porselænsfabrik når de avslører årets design.

I år er det Cathrine Kirkerud som tar over stafettpinnene for å desinge Porsgrunds populære samlerobjekter. Foto: Porsgrund Porselænsfabrik

Kirkerud jobber fast som designer i Porsgrund Porselænsfabrik, og står blant annet bak designet på Jordbæreng-serviset. Når hun har fått det ærefylte oppdraget med å designe årets Porsgrund-jul har hun valgt et botanisk tema med julevekster, der misteltein er første motiv.

Kysse under misteltein

– Blomster og vekster er viktig for å skape den rette julestemningen. I en tid hvor vi er mest inne er det ekstra fint å ta naturen med inn i hjemmet og pynte opp med velduftende vekster, blomster og kongler, sier Cathrine.

Relatert:

I år er det en skildring av mistelteinen som får æren av å pryde juleplatten, kruset og kulen. Den symbolske planten forbindes spesielt med skikken om å henge opp misteltein som juledekorasjon i taket, hvor de som møtes under må kysse.

Juleplatten passer like godt i kombinasjon med tradisjonsrike serviser som med mer moderne og stilrene serviser.

Tallerken og krus passer også fint til lange julefrokoster, på hytta eller som et koselig barneservise. Platten skaper en varm og hyggelig atmosfære rundt bordet og gjør det lille ekstra i borddekkingen.

Juletradisjon siden 1909

Den første juleplatten ble produsert på Porsgrunds Porselænsfabrik i 1909 og kom i 225 eksemplarer.

Det skulle gå nesten 60 år før den neste juleplatten fra fabrikken så dagens lys. Det var sjefsdesigner Eystein Sandnes som kom opp med ideen om å sette juleplatter i produksjon igjen, og fra 1968 har det hvert år kommet en ny platte fra fabrikken.

Juleplattene produseres på Porsgrunds Porselænsfabrik. Både juleplatte og julekrus er populære samleobjekter i inn-og utland, og leveres i et begrenset antall.

1,199FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel