Har du kjøpt gresskar til Halloween? Ikke kast god mat

av Helene

Halloween-feiringen tok for alvor av på 2000 tallet, og feiringen den siste dagen i oktober er noe mange av millenniumsbarna ser frem til.

Barna går knask eller knep i nabolaget og koser seg gjerne sammen med venner etterpå, mens ungdom ofte har kostymefester. Skikken, som er importert fra USA, tilsier at de som har en gresskarlykt på trappen ønsker besøkende velkommen.

– Vi ønsket å kartlegge hvor mange som kjøper Halloweengresskar, og om det genererer mye matsvinn, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Svarene de fikk inn var nedslående: Fire av ti kaster innmaten i gresskarene.

– Både kjernene og kjøttet kan brukes, forteller Gerd Byermoen.

Hun legger til at interessen for å minske matsvinn er stigende, spesielt blant de unge, så hun tror flere vil få øynene opp for å lage noe godt av gresskaret.

Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.

Les også: Slik lager du gresskarlykt til Halloween

Slik tilbereder du gresskarkjernene

  1. Sorter ut frøene, skyll den i rennende kaldt vann og la dem tørke.
  2. Sett stekovnen på 180 grader
  3. Bland en spiseskje nøytral olje og en halv teskje salt og bland dette inn i kjernene.
  4. Fordel gresskarkjerner utover en stekeplate med bakepapir.
  5. Stekes i oven i ca. 15 – 20 min. til de har fått en gyllen farge
  6. Avkjøles på kjøkkenpapir og nytes. Kan oppbevares på tett glass etter avkjøling.

Slik lager du syltet gresskar

Syltet gresskar er nydelig tilbehør til kjøtt, fisk og julemat.

1 kg gresskar
4 dl 7-prosents eddik
750 g sukker
40 g hel, frisk ingefær
3 hel nellik
1 rød chili

Vask gresskaret og bak det i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Det gjør at det blir lettere å skjære i.  Del gresskaret i to og skrap ut kjernene. Skjær det i båter, og skrell av skallet. Kutt gresskarkjøttet i terninger.

Skrell ingefæren.

Kok opp eddik, sukker og ingefær. Ha i gresskarterningene og la de bli blanke og møre.

Ha terningene over i krukker.

La laken koke ytterligere 15 minutter til den er tyktflytende. Ha oppi chillien de siste minuttene.

Sil lakken, og ha over gresskarterningene. Ha også chilien oppi glassene.

Når dette er avkjølt kan du sette på lokk og oppbevare i kjøleskapet.

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Du liker nok disse