torsdag, august 21, 2025

Karamell- og pekansjokolade – En familiefavoritt i over 50 år

av Eivind Ertesvåg

«Jeg har laget disse i 30 år. Mamma laget dem i 20 år før meg.»

Når en oppskrift har levd videre i generasjoner, vet du at den er god! Disse klassiske karamell- og pekansjokoladene – ofte kalt «Turtles» – er enkle å lage, uimotståelig gode og perfekt til jul, selskaper eller som hjemmelagde gaver.

Med tre enkle ingredienser får du sprø nøtter, myk karamell og et lag smeltet sjokolade – alt i én herlig munnfull.

sjokoladekjeks

Karamell- og pekansjokolade (Turtles)

Print
Serveringer: ca 20 Forberedelsestid: Steke/koketid:
Nutrition facts: 150 Kalorier 9 gram Fett
Rating 5.0/5
( 1 stemmer )

INGREDIENSER

  • 340 g myke karameller (ferdigkjøpte eller hjemmelagde)

  • 170 g pekannøtter (halve)

  • 225 g mørk eller halvsøt sjokolade (opphakket plate)

SLIK GJØR DU

1. Rist pekannøttene

  • Forvarm ovnen til 175 °C.

  • Fordel pekannøttene i ett lag på et stekebrett.

  • Rist i ovnen i 8–10 minutter, til de er gylne og dufter nøtteaktig.

  • Avkjøl helt.

2. Smelt karamellen

  • Ha karamellene i en bolle som tåler mikrobølgeovn.

  • Varm i intervaller på 30 sekunder, rør mellom hver gang, til karamellen er smeltet og glatt.
    (Alternativt kan du bruke vannbad eller lav varme i kjele.)

3. Lag "skilpadder"

  • Dekk et stekebrett med bakepapir.

  • Lag små klynger av 3–4 pekannøtter, gjerne som ben og hode på en skilpadde.

  • Ha 1 ss smeltet karamell over hver klynge og la det stivne i 10–15 minutter.

4. Smelt sjokoladen

  • Smelt sjokoladen i en ny bolle i mikrobølgeovn (30 sek intervaller) eller i vannbad.

  • Rør til alt er glatt.

5. Dekk med sjokolade

  • Fordel ca. 1 ss smeltet sjokolade over hver karamell- og nøtteklatt.

  • Bruk baksiden av skjeen for å jevne ut toppen.

6. Sett og server

  • La konfekten stå i romtemperatur i ca. 1 time, eller sett brettet i kjøleskapet i 20–30 minutter for raskere resultat.

  • Oppbevares i tett boks i romtemperatur i opptil 1 uke, eller i kjøleskap i opptil 2 uker.


Tips!

  • Du kan bruke valnøtter eller mandler om du ikke får tak i pekannøtter.

  • Bruk lys sjokolade for en søtere versjon – eller mørk for mer dybde i smaken. (Test med favorittsjokoladen din!)

  • Strø over et lite dryss flaksalt før sjokoladen stivner for en gourmetvariant.

Har du prøvd denne oppskriften?
Har du laget denne? Tagg oss gjerne på Instagram

Du liker nok disse