Husk å sjekke blåskjellvarselet før du høster og spiser blåskjell.
For å forebygge blåskjellforgiftning overvåker Mattilsynet algegifter i blåskjell. Hver fredag i sommerhalvåret oppdaterer vi blåskjellvarselet for 33 steder langs norskekysten.
Det kan være lokale forskjeller, så du bør høste skjellene så nærme stedene testene tas som mulig.
Blåskjell kan høstes og spises hele året, men algegifter i skjell kan forekomme til alle årstider. Her kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.
Du kan også laste ned Blåskjellvarsel-app for iPhone eller Android fra App store eller Google Play.
- Grønn – betyr at skjell fra området kan spises
- Gul – betyr at skjell fra området skal spises med måte (15-20 mellomstore skjell)
- Rød – betyr at skjell fra området ikke skal spises
LES OGSÅ: Oppskrift: Øl- eller hvitvinsdampede blåskjell som lettvint snaddermat
Dyrkede norske skjell skal være kontrollert
Blåskjellvarselet gjelder for dem som vil plukke skjell i sjøen selv. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt skal være kontrollert og trygge.
Sjekk merkingen på skjell du kjøper i butikken. Forpakningene, enten det er i blåskjellnett eller i lukkende forpakninger, skal være merket med når og hvor skjellene er pakket.
LES OGSÅ: Sjømat i sesong i juni
Blåskjellforgiftning
Blåskjell filtrerer planktonalger fra sjøvannet. Noen av disse algene produserer gift som samles opp i skjellets innmat.
Hvis man spiser forgiftede skjell, kan det gi forgiftninger hos mennesker.
Ifølge HelseNorge er algegiftene som kan forekomme langs norskekysten er hovedsakelig to typer. Den ene algegiften gir diarésykdom (DSP). Forgiftning av denne algegiften vil oppstå alt fra 30 minutter til noen få timer etter måltider. Symptomene er diaré, kvalme, oppkast og magesmerter. Det er viktig å drikke godt med vann for å unngå dehydrering. Ved kraftig eller langvarig reaksjon er det viktig å ta kontakt med lege.
LES OGSÅ: Slik lager du en ekte spansk paella
Den andre algegiften påvirker nervesystemet og kan gi lammelser (PSP). Denne forgiftningen kommer gjerne en halvtime etter du har spist forgiftede skjell, men kan også komme senere. De fleste tilfeller av PSP er lette og vil gå over i løpet av 3-4 dager. Hos enkelte utvikles økende muskellammelser og pustebesvær som kan være livstruende. Symptomene er nummenhet i munn og lepper, prikking i fingre og tær, svimmelhet og utydelig tale, muskelsvakhet, tung pust, koordinasjonsproblemer og lammelser. Mistenker du at du har fått PSP-forgiftning må du ringe 113.
LES OGSÅ: Nyt sola med sunn sjømat på grillen: Grillpakke med hjerteskjell
Tips for høsting og tilberedning
- Varierer kostholdsrådene fra sted til sted langs samme kyststripe anbefaler Mattilsynet at skjellene plukkes nærmest mulig de stedene hvor det er tilrådelig å spise skjell, samt påse at de plukkes i ren, strømførende sjø hvor det er stor utskifting av vannmassene.
- Tilbered kun friske, levende skjell. Skjell som ikke lukter friskt, eller som ikke lukker seg når du knipser på dem eller holder dem under kaldt rennende vann må kastes.
- Skjellene er best jo ferskere de er. Oppbevar skjellene kaldt frem til tilberedning. De skal ikke fryses, men legg gjerne skjellene på is i kjøleskapet.
- Giften i skjellene kan ikke fjernes ved koking eller frysing.