torsdag, oktober 22, 2020

Smitteekspert: – Slik lager du din egen antibac

Populært

Temperaturen på soverommet har stor betydning for en lang rekke ting

Noen liker å ha det varmt når de sover, andre liker å ha det kaldt. Men spiller det egentlig noen rolle da, tenker mange,...

Denne kvinnen har løst verdensmysteriumet – Her skjuler de forsvunne strømpene seg

Du har garantert opplevd det. Du har garantert klødd deg i hodet og irritert deg. Hvor blir alle sokkene av, som du var sikker...

Advarsel – påskeliljene er ekstremt giftige for hunder og katter

Påskeliljene er så giftige at katten og hunden din kan dø etter bare å ha tatt én bit av blomsten, eller...

Slik får du frodige tomatplanter kun ved bruk av en bøtte

Flere og flere bruker hagen sin til å plante frukt, grønnsaker og urter. Ikke noe er så deilig som å spise...

Influensatiden er over oss for fullt. Ikke minst frykten for koronaviruset. Å ha en flaske antibac i lomma eller i veska kan være lurt for å unngå smitte. Men antibac kjøpt på apotek er veldig dyrt. Dessuten melder flere apotek at de har gått tom for hånddesinfeksjon.

OBS: Les kritisk reaksjon på denne oppskriften fra en person som jobber med håndsprit lenger ned i artikkelen.

Selv om antibac kan være greit å ha med seg når man er ute, er en god håndvask den aller beste måten å skjerme seg mot smitte på. Varmt vann og såpe tar knekken på bakterier og virus som sprer influensasmitte. Husk å vaske hendene i minst 20 sekunder.

Men er du ute på farten, og ikke har tilgang på vann og såpe, er antibac et godt alternativ. Her skal du få en god oppskrift på hvordan du kan lage din egen atibac.

Kun fire ingredienser

Lege og smitteekspert David Agus sier til CBS News, ifølge Ideal Home at hjemmelaget antibac er like virkningsfull som den du kjøper på apoteket, så lenge du bruker riktig mengde alkohol.

Du trenger kun fire ingredienser:

Alkohol av typen 90 prosent isopropyl

Aloe vera gel

Lavendelolje

Tea treeolje

I tillegg må du ha en liten flaske å ha blandingen i.

Slik gjør du:

antibac
Lag din egen antibac. Foto:Canva

1 Fyll flasken to tredeler full med alkohol. Blandingen må inneholde minst 70 prosent alkohol for at den skal virke.

2 Tilsett de essensielle oljene. 10-15 dråper av lavendel- og tetreolje er nok. Disse oljene er ikke nødvendig, men de har en antibakteriell effekt. I tillegg lukter de veldig godt sammen.

3 Fyll opp med aloe vera gele. Aloe veraen vil gjøre gjøre blandingen mildere for huden din.

4 Rist flasken godt, og du har en fullverdig antibac.

Ikke bruk sprit fra polet

Alexander Sandtorv er førsteamanuensis ved kjemisk institutt på Universitetet i Oslo. Han sier til Din Side at hjemmelaget håndsprit kan være like god som den du kjøper på apoteket. Men han understreker viktigheten av å bruke riktig sprit. Man kan nemlig ikke bare gå på polet og kjøpe vanlig sprit.

– Mengden etanol, eller alkohol, er helt essensiell for at hånddesinfeksjonen skal fungere optimalt. De fleste produktene har alkoholprosent et eller annet sted mellom 70 og 95 prosent. Det er denne konsentrasjonen som fungerer best for å drepe flest typer mikroorganismer, forklarer han.

Sprit fra polet, med 60 prosent alkohol, fungerer derfor ikke så godt, selv om den kan drepe noen typer mikroorganismer.

OBS: Industrien reagerer

Etter at vi publiserte denne artikkelen har vi blitt kontaktet av en person som jobber for et firma som produserer blant annet håndsprit. Både hun og andre i bransjen reagerer på oppskriftene som nå publiseres på mange nettsteder om hvordan man lager hjemmelaget håndsprit.

Til Huslig skriver personen:

«Det er noe av det farligste tipset jeg noen gang har lest. Og mangel på respekt på hvor vanskelig det faktisk er å lage en håndsprit som lever opp til alle krav om å drepe de riktige bakterier. Det er en lang prosess som krever utrolig mange test av laboranter underveis for å sikre at de riktige bakterier blir drept. Det finnes mange forskjellige typer håndsprit til ulike formål. Som alle lever opp til ekstremt strenge krav hos legemiddelstyrelsen i de ulike land de blir solgt i.»

Hun mener også at det å lage hjemmelaget håndsprit kan føre til økt smitte, dersom man ikke har laget en håndsprit som er god nok.


«Det er veldig farlig i dagens situasjon hvis folk sitter hjemme å koker sammen en håndsprit de tror virker og går i blant folk og tror de er beskyttet! Tenkt hvor mye smitte dette faktisk kan spre i en ekstremt farlig situasjon.»

Vi i Huslig har ingen intensjoner om å dele tips eller råd som ikke fungerer eller er misvisende. Vi velger derfor å ta med denne advarselen. Vit hva du gjør om du lager hjemmelaget håndsprit. Det beste er å kjøpe håndsprit på apoteket som man vet er sikker, så får man heller ta vare på en slik oppskrift om det mot formodning skulle gå tomt for håndsprit i butikkhyllene (noe som er usannsynlig).

Plakater som minner om håndvasken

Vi som driver Huslig, driver også Plakatbar. Nå har vi lansert fire postere som skal hjelpe til med å huske håndvasken.

Det er ikke alltid alle husker på at man skal vaske hendene etter et toalettbesøk – eller hvordan man faktisk skal vaske hendene slik at det blir gjort godt nok. Vi har derfor lansert fire plakater som skal hjelpe til med å minne folk på nettopp dette.
Heng plakatene på toalettet hjemmet, på arbeidsplassen eller andre steder hvor toalettet brukes av flere mennesker.

Du finner alle her.

73,673FansLik
268FølgereFølg

Neste artikkel