onsdag, januar 22, 2020
Hjem Praktiske tips Sengen din er full av ekle kryp - slik blir du kvitt...

Sengen din er full av ekle kryp – slik blir du kvitt dem

Hvor hurtig er du til å re sengen din når du står opp om morgenen?

Det kan sikkert høres banalt ut, men faktisk kan det ha stor betydning for helsen din. For sengen din er nemlig tilholdssted for millioner av midd, som storkoser seg straks du rer sengen.

Hva er midd egentlig?

Midd er et mikroskopisk dyr som tilhører edderkoppslekten. Den livnærer seg på svette og hudrester som faller av mens vi sover, og sengen er det ideelle stedet for dem for der er det både varmt og fuktig.

Faktisk så ideelt, at det i en enkelt seng kan være flere millioner eksemplarer av arten!

Slik formerer de seg

Vi har alle sammen våre morgenritualer vi må gjennom, og svært mange starter dagen med å re sengen. Det er ikke spesielt lurt, for ved å re sengen stenger man inne den svetten og hudrestene midden trenger for å leve, samtidig som vi lukker inne den varmen de trives så godt i.

Det betyr at når sengen er pent redd om morgenen, er det full fest under dynen. Middene kravler rundt og fråtser i alt det gode vi har etterlatt oss gjennom natten. Forholdene er perfekte for å formere seg, og vekstforholdene ypperlige for nye generasjoner av midd.

Kan gi helseproblemer

Men hvordan kan dette påvirke helsen da, tenker du sikkert, og svaret på det er enkelt – du kan utvikle allergi, og du kan puste inn middens avføring hvilket igjen kan føre til alvorlige lungekomplikasjoner. I verste fall kan du utvikle astma eller få kronisk lungebetennelse.

Typiske symptomer på dette er tørr hoste, tungt for å puste og rennende slimhinner.

Ved alvorligere tilfeller av allergi kan du utvikle eksem, såre øyne og søvnproblemer.

Hvordan dreper man midd?

Det første man bør gjøre er å slutte å re sengen før du kommer tilbake fra enten skole eller jobb. Eller i det minste vente noen timer, aller helst la vær.

Blir midden utsatt for frisk og kald luft svekkes den kraftig, og sollys er rene kryptonitten. Å henge sengetøyet ut i solen en vinterdag er en svært effektiv måte å komme dem til livs på.

Midden har små kirtler under kroppen som opptar væske fra omgivelsene, så det å lufte sengen godt er et godt virkemiddel i kampen mot midd. Snu gjerne madrassen ofte, slik at midden kommer på den siden som ikke tilføres ny fuktighet neste natt vil også hjelpe.

Skift ofte sengetøy, støvsug og hold soverommet kjølig er også gode tips.

 

Det er med andre ord mange ting du kan gjøre for å bekjempe midd i sengen din, men det enkleste er faktisk å la vær å re sengen. Gratis er det også, og så gjør du en innsats for å bevare helsen og unngår allergier og i verste fall astma.

Del gjerne artikkelen så flere får øynene opp for hvor farlig det faktisk kan være å re sengen om morgenen.

Lik siden vår på Facebook for praktiske tips og inspirasjon til hjemmet!

mest lest nå

Verdens fineste trær – dette er topp 8

Det er ganske fascinerende med store, flotte trær. Gamle eller nye, med eller uten blomster. Når man først kommer forbi et...

Slik pusset Pernille opp det bittelille, slitte badet sitt på budsjett

Pernille Ekgreen Sand bror i drømmeleiligheten på Amagerbro i Danmark. Det var bare ett problem. Badet var bittelite og veldig slitt....

Så enkelt kan du rengjøre madrassen! Den trenger oftere behandling enn du kanskje tror

Visste du at madrassen din fort kan bli en bombe av bakterier, midd og annet dritt?  Men du kan ta dine forholdsregler for å unngå...

Sett en halv salat i vann og se hva som skjer like etter

Matsvinn er et enormt problem. Ifølge DinSide kaster hver nordmann 42,6 kilo spiselig mat hvert år.  Noe av de vi kaster mye av er frukt...

10 brilliante ting eddik kan brukes til

Eddik kan brukes til så mye mer enn bare til matlaging. Eddik er et fantastisk vidundermiddel som kan hjelpe deg med alt fra stinkende...

Neste artikkel