Hjem Praktiske tips Sengen din er full av ekle kryp - slik blir du kvitt...

Sengen din er full av ekle kryp – slik blir du kvitt dem

Reklame

Hvor hurtig er du til å re sengen din når du står opp om morgenen?

Det kan sikkert høres banalt ut, men faktisk kan det ha stor betydning for helsen din. For sengen din er nemlig tilholdssted for millioner av midd, som storkoser seg straks du rer sengen.

Hva er midd egentlig?

Reklame

Midd er et mikroskopisk dyr som tilhører edderkoppslekten. Den livnærer seg på svette og hudrester som faller av mens vi sover, og sengen er det ideelle stedet for dem for der er det både varmt og fuktig.

Faktisk så ideelt, at det i en enkelt seng kan være flere millioner eksemplarer av arten!

Slik formerer de seg

Vi har alle sammen våre morgenritualer vi må gjennom, og svært mange starter dagen med å re sengen. Det er ikke spesielt lurt, for ved å re sengen stenger man inne den svetten og hudrestene midden trenger for å leve, samtidig som vi lukker inne den varmen de trives så godt i.

Det betyr at når sengen er pent redd om morgenen, er det full fest under dynen. Middene kravler rundt og fråtser i alt det gode vi har etterlatt oss gjennom natten. Forholdene er perfekte for å formere seg, og vekstforholdene ypperlige for nye generasjoner av midd.

Kan gi helseproblemer

Men hvordan kan dette påvirke helsen da, tenker du sikkert, og svaret på det er enkelt – du kan utvikle allergi, og du kan puste inn middens avføring hvilket igjen kan føre til alvorlige lungekomplikasjoner. I verste fall kan du utvikle astma eller få kronisk lungebetennelse.

Se også
Har du skjeggkre i huset? Da bør du prøve dette
Se også
Har du skjeggkre i huset? Da bør du prøve dette

Typiske symptomer på dette er tørr hoste, tungt for å puste og rennende slimhinner.

Ved alvorligere tilfeller av allergi kan du utvikle eksem, såre øyne og søvnproblemer.

Hvordan dreper man midd?

Det første man bør gjøre er å slutte å re sengen før du kommer tilbake fra enten skole eller jobb. Eller i det minste vente noen timer, aller helst la vær.

Blir midden utsatt for frisk og kald luft svekkes den kraftig, og sollys er rene kryptonitten. Å henge sengetøyet ut i solen en vinterdag er en svært effektiv måte å komme dem til livs på.

Midden har små kirtler under kroppen som opptar væske fra omgivelsene, så det å lufte sengen godt er et godt virkemiddel i kampen mot midd. Snu gjerne madrassen ofte, slik at midden kommer på den siden som ikke tilføres ny fuktighet neste natt vil også hjelpe.

Skift ofte sengetøy, støvsug og hold soverommet kjølig er også gode tips.

 

Det er med andre ord mange ting du kan gjøre for å bekjempe midd i sengen din, men det enkleste er faktisk å la vær å re sengen. Gratis er det også, og så gjør du en innsats for å bevare helsen og unngår allergier og i verste fall astma.

Del gjerne artikkelen så flere får øynene opp for hvor farlig det faktisk kan være å re sengen om morgenen.

Lik siden vår på Facebook for praktiske tips og inspirasjon til hjemmet!

mest lest nå

Slik får du håndklærne dine myke og fluffy

Ikke noe er så deilig som å tørke seg med helt nye, tjukke, myke og fluffy håndklær. Men dessverre blir håndklærne ofte både stive...

Gun-Maries pelargonier er over to meter høye. Her er hennes hemmelige triks

Gun-Marie fra Sverige elsker pelargonier. Hun har holdt på med denne vakre blomsten i over 20 år. I løpet av de årene, har hun...

Ta en titt på bildene fra innsiden av denne husbåten. Det er helt fantastisk!

Denne lille husbåten på 37 kvadratmeter, går under navnet "The Tiny". Men selv om den er liten, rommer den utrolig mye. Bare ta en...

Hun kjøpte en gammel buss og pusset den opp – 3 år senere er dette hjemmet hennes

Jessie Lipskin er en ung amerikansk jente. På Instagram kan man følge historien hennes om hvordan hun har pusset opp en gammel buss til...

8 eksempler på hvordan du kan gjøre gamle stoler om til flotte benker

Vi kaster alt for mye. Hvor ofte bytter vi ikke ut for eksempel møbler? Men i stedet for å kaste møbler når vi ønsker...