fredag, september 29, 2023

Slik steller du Julestjerne

Populært

Den lettstelte Julestjernen er den mest populære juleblomsten.

Ideell temperatur for julestjerne er mellom 15 og 22 grader. Når du skal ta den med hjem fra butikken – eller til en venn du vil glede med en vakker julehilsen – er det viktig at du pakker julestjernen godt inn og beskytter den mot kulde. Dersom planten fryser vil den miste blader.

Julestjernen liker heller ikke trekk, så den vil ikke trives særlig godt om du plasserer den ved peisen eller ytterdøren.

Relatert: Slik steller du juleplantene
Relatert: Fem ulike juletresorter – se hvilke som passer i ditt hjem

Den liker gode lysforhold, men ikke i direkte sollys. Under blomstringsperioden liker julestjernen å ha fuktig jord, men du må passe på å ikke overvanne den. Dersom du vanner hyppig med lite vann, vil den trives. Dersom den får for lite vann vil bladene gulne og falle av. For mye vann, vil derimot medføre at røttene råtner. Dersom du har veldig tørt inneklima, vil julestjernen like å få en liten dugglett dusj med vann fra en spruteflaske.

Julestjernen kommer i flere farger, rødt og hvitt er de mest vanlige. Ute i det fri kan denne planten som faktisk er en staude bli en stor busk. Planten kommer egentlig fra Sør-Amerika, og vokser vilt i Mexico.

De fargerike bladene på julestjernen er faktisk ikke blomsten – det er høyblader. Selve blomsten er små og gule, og er omkranset av de vakre høybladene. Disse små gule blomstene skal være tette og «faste».

Relatert: Unge blåser liv i en gammel juletradisjon: Slik pynter du juletreet med levende blomster

Mange kaster julestjernen etter jul. Det er absolutt ikke nødvendig. Julestjerne er en flerårig plante. Det å få den til å blomstre igjen år etter år kan være litt krevende. For å ha glede av julestjernen neste år, beskjærer du den i april, til omtrent 10 cm. La den stå i litt lavere temperatur, på rundt 12-13 grader. I mai potter du den om og dyrker den på et kjølig og lyst sted over sommeren. I denne fasen vil den gjerne ha temperaturer på ca 15-18 grader.

Dersom du synes det er mye jobb å prøve å få julestjernen til å blomstre igjen, går det også fint å beskjære den etter blomstringsperioden, og ha den som en frodig, grønn uteplante gjennom sommeren.

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel