mandag, februar 26, 2024

Slik steller du juleplantene

Populært

Julestjerne, amaryllis, svibel, azeala og julerose er stort sett enkle planter å få til, men noen liker mer vann enn andre. Vi har sjekket med hagesentrene hvordan man best kan stelle disse klassiske juleplantene.

Julestjernene er tilbake i butikkene, og svært mange av oss er så heldige av vi har kjente og kjære som overrasker oss med denne dekorative og lettstelte juleblomsten. 

For å ha julestjernen lenge så bør du sette den et varmt og lyst sted, men ikke direkte i solen. Den liker å vannes jevnlig, men tåler ikke for mye vanning. Kulde er heller ikke noe bra for julestjernen, tipser Mester Grønn. Julestjernen kommer i flere farger, rødt og hvitt er de mest vanlige. 

En annen populær juleblomst er Amaryllis, som har kommet mer og mer de senere årene. Også denne liker seg lyst og varmt. Før de karakteristiske trompetfargede blomstene springer ut må du være forsiktig med å vanne for mye. Amaryllis kommer med røde, hvite og rosa blomster. 

Svibel har all næring i løken sin, forteller Hageland, og forklarer at den derfor trenger minimalt med vann. Kanskje det er derfor denne velduftende nydelige planten med de delikate blomstene gjør seg så godt i julegrupper. I motsetning til amaryllis og julestjerne trives svibelen med at det er litt kjølig. Da holder blomstrene seg lenger. 

Julerosen blomstrer rundt jul, og frem til våren. Dersom du vanner jevnlig og passer på at den har godt med lys så kan du om du bor i kystnære strøk faktisk plante julerosen ut etter at den er avblomstret.

Julerosen tåler også frost, og du kan dermed trygt dekorere inngangspartiet ditt med denne vakre planten med de store hvite blomstene. Det finnes flere ulike sorter juleroser. De aller fleste har hvite blomster, men dersom du for eksempel kommer over Monte Christo eller Pink Sky har de blomster som går over i rosa/lilla-aktige farger. 

En annen klassiker er azaleaen. Den blomster i hvit, rosa, rødt og lilla. Den finnes også med og uten stamme. Plantasjen forteller at en azeala liker seg best i et lyst rom, men ikke i direkte sollys.

Den trives best når den vannes hver tredje dag, gjerne ved at den får trekke opp vann fra et fat eller en skål i 10–15 minutter. Planten er flerårig, og bør gjødsles om sommeren når det kommer nye skudd på den. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel