tirsdag, juni 18, 2024

Planlegg sommerens oppussingsprosjekter nå – unngå kjedelig byggesmell i sommer

Populært

Har du tid til overs i påsken? Planlegg sommerens arbeider nå og få oversikt over hva som er søknadspliktig og ikke – det er kjedelig å måtte utsette planene fordi saksgangen i kommunen tar tid.

– Vi pusset opp, bygget om og bygget på boligene våre for 94,4 milliarder kroner i 2021. Selv om vi opplever mangel på enkelte byggevarer for tiden, tilsier trenden at vi også denne sommeren vil bruke tid på å utbedre hjemmene våre, sier Per-Arne Horne, direktør i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Tid for forberedelser

I mange tilfeller vil du kunne sette opp mindre tilbygg, bygge terrasse eller garasje uten å søke. Men alt etter utnyttelsesgrad på tomten din, størrelsen på tilbygget og hvilke regulerings- og områdeplaner som gjelder for ditt nabolag, kan også disse og mindre tiltak være søknadspliktige.

– Kommunen er alltid rette instans for spørsmål om de enkelte byggesøknadene, men i forkant kan du orientere deg i regelverket. Ofte vil du selv finne svaret på om et tiltak er søknadspliktig eller ikke, sier Horne

Oppussing som varer

Ifølge tall fra Prognosesenteret gjennomføre 41 prosent av norske husholdninger oppussingsarbeider i 2021. Dette setter avtrykk, både på den enkelte husholdnings økonomi, og på klimaet.

Noe av det mest bærekraftige vi kan gjøre er å ta vare på husene våre og pusse de opp på en smart måte. Det er de utvendige flatene, slik som tak, vegger, vinduer og kjeller, som er mest utsatt for vær, vind og fukt. Det er også her du først bør legge oppussingskronene dine.

– Nå, mer enn noen gang, ser vi at energieffektivisering av bolighus kan ha gevinst, ikke bare for klimaet, men etter hvert også for egen lommebok. Etterisolering av vegger og tak og nye 3-lags vinduer vil gi deg et mer energieffektivt hus som er bedre å bo i. Og husk å velge materialer som passer til været og klimaet der du bor, avslutter Horne.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel