torsdag, mars 28, 2024

Bruk av rengjøringsmidler kan gi astma hos fremtidige barn

Populært

En kvinnes eksponering for rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler i jobben kan ha negative konsekvenser for hennes fremtidige barn, viser en studie fra Universitetet i Bergen.

Mange yrkesgrupper er utsatt for rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmiddel, ikke minst har fokuset vært stort på dette under pandemien. Men framtidige barn kan altså betale prisen og få større risiko for astma, viser den nye studien.

Les også: Ny forskning: Bedre helse med hage

Yrkesgrupper som bruker rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler ofte, eller i store mengder, er spesielt utsatt. Rengjøringspersonale er ett eksempel på dette, men også ulike typer omsorgsarbeidere og hjelpepleiere regnes som høyt eksponerte.

 – Resultatene er overraskende, forteller professor Cecilie Svanes ved Senter for internasjonal helse, UiB, i en pressemelding.

Les også: Forskning viser at de som gjør husarbeid, lever lenger

– Mange er utsatt for potente kjemikalier i sitt arbeid, men mulige helseeffekter for fremtidige barn er ikke blitt undersøkt tidligere, sier Svanes.

71 prosent økt astmarisiko for framtidige barn

Forskerne undersøkte 3318 mor-barn par. Voksne barn ga informasjon om de hadde hatt astma i barndommen samt andre helseaspekter, og mødrene oppga alle jobber de hadde hatt siden de begynte sitt yrkesaktive liv.

Jobber med eksponering for rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler inkluderte ulike typer renholdere, sykepleier og andre pleie- og omsorgsarbeidere, kokk, frisør, og flere andre.

Les også: 7 positive ting som skjer i kroppen din når du strikker

Analysene viste at hvis mor hadde begynt i en jobb med eksponering for slike midler, gjerne flere år før unnfangelsen av barnet, hadde barnet 71 prosent økt risiko for astma og/eller astmasymptomer. Hvis mor hadde begynt med slikt arbeid etter at barnet ble født, fant man ingen økning i astmarisiko hos barnet.

Disse funnene tyder på at rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler kan forårsake endringer hos moren som kan overføres til fremtidige barn og påvirker deres helse.

Mulig påvirkning av eggceller?

Forskerne vet ikke hva som er årsaken til denne sammenhengen. Mange av kvinnene hadde avsluttet jobber med slik eksponering mange år før unnfangelsen av barnet, og derfor kan mekanismen muligens innebære påvirkning på eggcellene.

Den nye studien er unik, ettersom svært få studier gir mulighet for så detaljerte undersøkelser av foreldrenes yrkeseksponeringer og helsen hos deres fremtidige barn.

Les også: Hvor ofte bør du rengjøre alt i hjemmet?

Med tanke på helseeffekter av rengjøringsmidler direkte på personen som blir utsatt, er det en helt annen historie – en solid litteratur viser hvordan rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler kan skade luftveiene, særlig hvis man sprayer dem i pusteluften sin. Men ingen tidligere studie har undersøkt om slik eksponering, gjerne flere år før unnfangelse, kan påvirke helsen til barn som blir født år fram i tid.

– Funnene bør definitivt øke vår bevissthet om hvordan vi bruker desinfeksjonsmidler og rengjøringsprodukter i disse tider med pandemi, sier Cecilie Svanes.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel