Internasjonalt er tang og tare en mye brukt råvare: Slik lager du mat av det

av Helene

Tang og tare finnes i en rekke internasjonale kjøkken, men i Norge er det få som benytter denne råvaren som kysten vår har rikelig av. Så hvordan lager man egentlig mat av det?

Tang og tare kan brukes til mer enn sushi, hvor det benyttes nori-tang. Men det er ikke alle sortene som smaker like godt. I tillegg har mange forståelig nok litt aversjoner mot konsistensen på brunalger, som tang og tare hører innunder. Selv om alger er mye brukt internasjonalt er det ikke en mye brukt råvare i det tradisjonelle norske kjøkkenet, så utenom når vi henter takeaway sushi er dette en uvant ingrediens for de aller fleste.  

Les også: Hellstrøms beste sjømattips

En god grunn til å prøve seg på tang og tare som en del av kosten, er ifølge bloggen til medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo at denne råvaren er proppfull av jod – et mineral flere og flere nordmenn får for lite av. Anbefalt dagsinntak av jod er 150 µg. Innholdet i 100 g nori-tang, som er den vi spiser til sushien, er 2200 µg.

Til sushi benytter vi nori-tang. Foto: MM/Pixabay 

Anbefaler ikke store mengder

Per i dag mangler vi kostholdsråd for tang og tare. Inntil vi har fått mer kunnskap anbefaler ikke Mattilsynet at man spiser store mengder av tang og tare. I tillegg advarer Mattilsynet mot å spise arten fingertare på grunn av høyt innhold av uorganisk arsen.

Men ressursen har stort potensial, og det er allerede flere etablerte bedrifter langs kysten som høster denne delen av havet.

Les også: Poke bowl med laks á la Hawaii
Les også: Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren

Slik høster du tang og tare selv

Lofoten Seaweed og The Northern Company er to av de som høster denne råvaren. Til nettstedet Ren Mat har de forklart hvordan de høster tang og tare: Normalt høster de sen vinter og vår, i april til juni. Tang som vokser fremst i strandssonen kan høstes når det er lavvann, men tangen må ligge i havet, og helst ikke synlig i luften.

En annen tanghøster er Tekslo Seafood, som holder til på Vestlandet. På hjemmesiden sin har de laget en guide til folk som ønsker å prøve å høste tang og tare. De minner om at man må være forsiktig om man vil høste selv. Det er lett å skli, det kan være strømninger i sjøen og ulykker i og rundt sjø kan bli dramatiske.

Blæretang er vanlig langs hele den norske kysten Foto: Monika/Pixabay

– Du trenger Et nett med masse hull i til taren og en liten kniv til høsting er det viktigste. Skal man vandre rundt i fjæra kan det være en idé å ha godt skotøy som tåler å bli vått. Er dere skikkelig proffe, som oss, så bruker man vadebukser. Husk å bruke flytevest for sikkerhetsskyld, tipser Tekslo Seafood på sine hjemmesider.

Les også: Nydelig og enkel laksetartar som forrett eller snacks

Lofoten Seaweed og The Northern Company minner om at bærekraftig høsting er grunnleggende. Det vil si at man aldri skal fjerne algene ved voksepunkt, men skjæres lenger ut slik at de kan vokse ut igjen. I tillegg til bærekraftshensynet så er det også et helsemessig aspekt ved dette: Eldre algedeler er mer utsatt for å inneholde tungmetaller enn nyere skudd.

Les også: Nordisk lakse-sashimi

Skyll og tørk samme dag!

Når du har høstet, bør du skylle og tørke algene samme dag. Spyl dem godt med hageslangen så du får ut alle smådyrene som bor i tangen. Små tangsorter eller tang som er delt i biter tørkes på hønsenetting. Lange sorter henges opp. Du bør regne rundt 24 timer til tørking.

Tørket tare benyttes ofte som krydderdryss. Nettstedet Ting med Tang som formidler kunnskap om bruk av tang og tare har en rekke oppskrifter med tang og tare, blant annet gulrøtter med sagtang eller blæretang som tilbehør:

Ovnsbakte gulrøtter med sagtang eller blæretang

8 stk gulerøtter
2 ss olivenolje
1 dl honning
1 dl presset sitronsaft
1 dl hakkete hasselnøtter
5 ss fersk sagtang eller blæretang eventuelt 1/2 ss tørket sagtang eller blæretang

Varm ovnen på 200 grader
Skrell gulerøttene og del de i 4 og legg de i en ildfastform
Hakk hasselnøttene
Bland olivenolje, honning, sitronsaft, hasselnøtter og tang, hell blandingen over

Stekes i ovnen 25 minutter på 200 grader

Kilde: Ting med Tang

Suppe med grisetang, rødløk og fløte

Også NRKs matredaksjon har utforsket mulighetene som ligger i algesortene som vokser i hopetall langs kysten vår. De har presentert oppskriften på denne grisetang-suppen.

3 dl grisetang
1 rødløk
1 dl hvitvin
3 dl vann
2 dl kremfløte
1 klype algesalt
1 ss smør

Skrell rødløken og finhakk den. Skjær grisetangen i 2-3 cm store biter. Stek grisetangen med løk og smør i middels høy varme i ca. 4-5 minutter.

Tilsett vann og hvitvin og la det koke til grisetangen er myk. Det pleier ta ca. 10 minutter. Hell på fløten, la det koke opp og koke noen minutter. Smak til med algesalt og server med godt brød.

Du liker nok disse