lørdag, desember 9, 2023

Finn førjulskosen: 10 julemarkeder i Sverige

Populært

Snart er det klart for den tiden av året som så mange gleder seg litt ekstra til, nemlig førjulstiden.

Mange setter pris på julemarkeder, og man trenger ikke dra langt: Men om du vil på tur er det mange trivelige julemarkeder å velge mellom i Sverige.

Sverige byr på julemarkeder i alle mulige varianter, med nisser, pepperkaker, lys og julegodis. Her er det de tradisjonsrike, kunstneriske, barnevennlige og herskapelige julemarkedene – det finnes alternativer i alle former og varianter.

Baldersnäs Herrgård, Vest-Sverige

Baldersnäs Herrgård samler årlig noen av Sveriges dyktigste snekkere og håndverkere på julemarkedet som finner sted første helgen i desember. Herregården og parken rundt er stemningsfullt pyntet med tusentalls lys og kafeen er åpen for en «julfika».

Når: 2.– 4. desember.

Falbygdens Osteria, Falköping, Vest-Sverige

Folk fra fjern og nær valfarter hvert år til Falbygdens Osteria for å handle ost, delikatesser og julgaver på julemarkedet.

Når du trenger en pause, er et stopp i restauranten og en smak på den populære ostebuffeten å anbefale.

Når: Hver dag frem til 23. desember

Nääs Fabriker, Tollered, Vest-Sverige

Nääs Fabriker Julmarknad. Her er det kappridning, foodtrucks, nisse, churros, markedsboder, blomster og julestemning Fotograf, Företagsbilder, Fotograf Emilia, Disa Konditor, Pop-up cafe

På Nääs Fabriker, kun 15 minutter fra Göteborg, finner du et historisk industrimiljø fylt med julehygge.

Få en forsmak av julen på julemarkedet og finn flotte julegaver innen mote, interiør og blomster i de koselige butikkene ved siden av. Det blir også arrangert livemusikk og nissen kommer på besøk.

Når: 26.–27. november og 3.–4. desember

Gunnebo Slott och Trädgårdar, Mölndal, Vest-Sverige

Salgsbod på Gunnebo. Foto: Sofia Kvistborn

Gunnebo Slott och Trädgårdar er et 1700-talls slott med en fantastisk hage, og med lokalt håndverk og bærekraft i fokus.

Hvert år arrangerer Gunnebo et tradisjonsrikt julemarked med vestsvensk opphav, med håndverkere og matprodusenter fra nærområdet. Nyt gløgg og pepperkaker laget i Gunnebos eget bakeri, og finn unike julegaver!

Når: 19.–20. november og 26.–27. november

Leksands julmarknad, Leksand, Dalarna

I Leksand er det både lokal mat og lokalt håndverk. Foto: Anna Holm

Leksands julmarknad er et genuint og stemningsfullt marked i Leksands bykjerne. Markedet strekker seg helt fra Z-torget til Nya Torget, og her finner du lokale matprodusenter og selgere av lokalt håndverk, gløgg og peppekaker.

Nissen kommer også til å være der med sine hester.

Når: 26. november og 27. november

Falu Gruva, Falun, Dalarna

Falu Gruva er et av Sveriges mest kjente julemarkeder Fotograf: Per Eriksson

Julemarkedet i verdensarven Falu Gruva er et av landets mest sjarmerende julemarkeder og har holdt det gående i 22 år.

I det nedlagte gruvesamfunnet kan du oppleve Gruvenissene som tar imot barnas ønskelister, i tillegg til at det blir guidede turer i gruva og et tradisjonelt julemarked fylt med kortreist mat, kranser, brente mandler og annet julegodt.

Når: Søndag 04. desember

Jul i Säter, Dalarna

I den koselige trehusbebyggelsen i Säters i Dalarna kan du få en smak av gammeldags jul. Her dekkes det opp med godsaker, vakkert håndverk og julepynt.

Rådhustorget fylles med julens deilige dufter, morsomme barneaktiviteter, musikk og lokal mat som i før i tiden. På markedet står hjemmelagde kvalitetsprodukter i sentrum.

Når: 27. november

Wadköpings julmarknad, Örebro, Midt-Sverige

Wadköping Julemarked i Örebro Foto: Visitörebro

Fire søndager i november og desember arrangeres et tradisjonsrikt julemarked i gamlebyen Wadköping i Örebro. Her finner du juledekorasjoner og kunsthåndverk, nisser, kranser, hjemmelagde julepølser, oster og annet som trengs for en ekte julefeiring. Nissen kommer på besøk og det er juleverksted for alle barn i Teaterladan.

Når: 20. og 27. november, 4. og 11. desember

Jul på Tjolöholms slott, Fjärås, Halland

Tjolöholm slott, like sør for Gøteborg, er et av stedene det blir arrangert julemarked i november og desember. Foto: Will Rose/Opplev Sverige

I november og desember blir det skikkelig julestemning på Jugendslottet Tjolöholm, ca. 1 time fra Gøteborg.

Slottet inviterer til en ærverdig førjulstid med julemarked bestående av lokalt håndverk og matdelikatesser. Hele slottet dekoreres med tusentalls av lys og for barna blir det ildshow og forestillinger i tillegg til andre morsomheter.

Når: 18.– 20. november, og 24.–27. november.

Julemesse på Wapnö slott, Halland

På Wapnö slott og gård utenfor Halmstad stelles det i stand til et av Sveriges største julemarkeder. Det sjarmerende miljøet, gårdsstemningen, levende lys, julesanger og opplyste vinduer gir deg en herlig forsmak på julen. Ta med familien på julemarkedet for å handle julegaver, men også for å besøke dyrene i fjøset, prøvesitte traktoren, melke kuer, ri ponny eller synge julesanger med nissekoret.

Når: 24.–27. november & 2.–4. desember

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel