Ekstra saftige lussekatter med japansk tangzhong-metode

av Helene

Selv om vi har fått strengere koronarestriksjoner nylig får vi håpe det likevel er rom for å fylle barnehager og skoler av hvitkledde barn med tente lys, og en duft av safran og fersk bakst.

Luciadagen er et koselig lyspunkt i mørketiden, og mens vi tidligere har presentert den klassiske oppskriften på lussekattene, så har vi også en ekstra saftig variant for de litt mer erfarne bakerne der ute.

Les også: Få julekakene til å holde lenger med rett oppbevaring

Vil du være hakket mer avansert, og gi deg selv en utfordring, er den japanske tangzhong metoden for å bake lussekatter som skapt for deg.

Tangzhong er en japansk bakemetode som gir veldig luftig og saftig bakst. Både eltetiden og hevetiden er lenger enn ved vanlig bakst og deigen blir litt løsere.

– Lussekatter bakt på denne bakemåten krever litt mer innsats, men gir ekstra luftig og saftig bakst. Hemmeligheten med tangzhong metoden er å starte med å lage en jevning av mel og melk, og på samme måte som for annen søt gjærbakst elte og heve lenge nok, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, i en pressemelding.

Les også: Slik lager du tradisjonelle Lussekatter

Metoden kan brukes både til salt og søt gjærbakst. Tørrgjær kan erstattes av fersk gjær. Generelt for tangzhong-metoden er at det skal brukes mindre gjær enn til tradisjonell bakst.

Les også: Gled bestemor og bestefar med en kakeboks pyntet med barnebarna

Ingredienser:

Jevning

80 g hvetemel
4 dl melk
250 mg safran eller ½ ts gurkemeie

Les også: Tre sorter klassisk sild til julefrokosten

Deig

150 g smør
920 g hvetemel
1 ½ dl sukker
2 ts malt kardemomme
2 ts tørrgjær
3 dl melk
1 egg

1 sammenvispet egg til pensling
1 dl rosiner til pynt

Les også: Tro det eller ei, det finnes: Dette er vitenskapen bak julemiddagen

Slik gjør du

Lag jevning ved å røre mel, melk og safran sammen til en klumpfri røre i en kjele. Varm opp under omrøring til en tykk røre. Avkjøl deretter røren litt.

Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.

Bland sammen mel, sukker, kardemomme, tørrgjær, melk og egg i en bakebolle og hell i jevningen. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin på lav hastighet i 15 minutter. Tilsett romtemperert smør i terninger og kjør deigen deretter i 15 minutter til.

Dekk bakebollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve i ca. 1 time eller til dobbelt størrelse.

Les også: Slik tar du vare på kjøkkenknivene dine

Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 30 like store emner, trill deigen til fingertykke pølser, form lussekatter av emnene og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate.

Dekk lussekattene med et klede, og la dem etterheve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.

Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner.

Stek lussekattene midt i ovnen ved 220 °C i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

Du liker nok disse