Mange går inn i det nye året med forsetter om å spise sunnere, og flere av mattrendene som trekkes frem for det nye året ser ut til å gjøre nettopp det forsettet til en av de enklere å holde.
1. Hermetisert sjømat
Delikatesseforretningen Maschmanns som holder til på Skøyen i Oslo har pekt på sju mattrender for 2023. En av trendene de trekker frem, som også mange andre peker på, er sjømat på boks. Altså hermetiserte sardiner, tunfisk og skjell.
Maschmanns tips er å ha et godt brød og noen bokser portugisiske sardiner av ypperste kvalitet. Legg sardinstykkene og litt garnityr på brødet – så har du nydelig minglemat til selskapet.
2. En smak av havet
I New York Times’ restaurantbilag er friske marine smaker trukket frem som «årets smak». Kystsmak, garnert med krabbeklør og østers, er i vinden som aldri før. Og sjøgrønnsaker som tare har sikret seg plass på en rekke trendlister.
Relatert: Oppskrift: Øl- eller hvitvinsdampede blåskjell som lettvint snaddermat
3. Sparsommelighet
Inflasjon og renteoppgang merkes på lommebøkene over hele verden, også her hjemme. Språkrådet kåret «krympflasjon» til årets norske nyord i 2022 – altså at priser går opp mens størrelsen på forpakningen går ned. Det å tenke økonomisk når vi handler mat er ikke lenger noe folk skammer seg over – det har tvert om blitt trendy.
– Det er en klar vilje til å omprioritere utgiftene. Forbrukerne er ikke villige til å kompromisse med smak, men har fokus på å være proaktive på helse og ernæring, bevisste kjøp og bærekraft. Vi forventer ikke at forbrukere vil bruke mindre penger på mat og drikke, men vi tror de vil gjøre andre prioriteringer i handlekurven, sier direktør for forbrukeranalyser hos osteprodusenten Kerry Foods til Food Manufacture.
4. Tang og tare
En rekke kokker omfavner havets grønnsaker. Ulike typer tang og tare spås et stort gjennombrudd i 2023.
– Jeg tror tang vil bli en ingrediens man vil finne i britiske butikker. Kokker bruker tang i menyene sine for å forbedre umami-smaken, og jeg tror dette vil påvirke hjemmekokker til å prøve tang i oppskriftene hjemme også. Hovedbruken er å lage dashi – en tangkraft som brukes som base for sauser, supper, gryteretter og vinaigretter. Tang er spesielt nyttig for å gi dybde av smak til veganske og vegetariske retter. Dessuten er det ikke bare bærekraftig, men det er også en næringsrik supermat, sier kokk Jun Tanaka ved The Ninth til den britiske avisa Metro
Les også: Internasjonalt er tang og tare en mye brukt råvare: Slik lager du mat av det
5. Naturlig mat
Reko-ordninger har blitt populære i flere norske byer, og det å kjøpe mat som kommer rett fra bonden uten å ha vært innom matindustrien tror Maschmanns vil være en trend som fortsetter og forsterkes i 2023.
6. Tradisjonsmat
Kokk og matstylist Jan Ivar Nykvist sier til Godt.no at han håper norske retter og råvarer vil få skinne:
– Jeg håper vi i Norge går tilbake til våre røtter, og lager mer tradisjonsmat som nå har gått i glemmeboken. At man på hjemmekjøkkenet tar seg tid til å lære seg grunnteknikkene, lærer seg å lage klassiske sauser og retter som kjøttkaker, lapskaus og lammefrikassé.
Les også: Frykter norske mattradisjoner kan forsvinne om dette går tapt
7. Nudler
Asiatisk mat har lenge vært i vinden, og svenske Elle tror nudler kommer til å bli ekstremt populært i 2023. Nudler er billic comfort-food som kan bli nøyaktig så enkelt eller luksuriøst som du velger å servere dem, skriver det svenske motebladet.
Les også: Restemat: Lag en kjapp asiatisk klassiker med ris-restene
8. Vinkjeller og espresso tonic
Vinen øker i pris, og vi vil drikke mer hjemme sammen med venner. Det er billigere og ofte hyggeligere. Hvorfor ikke ha et vinlager ved siden av beredskapslageret?
– Prisene går opp, også på vin. Å drikke hjemme vil bli løsningen for mange og vil bli sett på som et sosialt samlingspunkt, hvor folk tar med seg hver sine flasker, sier Merete Bø, vinanmelder i Dagens Næringsliv, til Aftenposten
Av drikketrendene hun trekker frem peker hun på en renessanse for sherry, tysk chardonnay-vin fra Baden-området, te og espresso tonic
9. Airfryers
Mange har allerede fått øynene opp for airfryers. Det man kanskje trodde ville bli en døgnflue for noen år siden, har fått fast plass på kjøkkenbenken i mange hjem. Ikke bare blir maten mindre fettholdig, men med airfryers sparer folk også tid og kilowattimer, påpeker det svenske nettstedet nyttigt.eu
Les også: Fish & Chips: Så enkelt lager du det
10. Kefir
Etter hvert som forbrukerne blir mer interessert i å spise sunt, øker de også forbruket av fermenterte drikker. Dette inkluderer produkter som kombucha og kefir, sier matindustrinettstedet Total Food Service.